„Ай Си Джи Би“ АД финализира на 19 февруари тази

...
„Ай Си Джи Би“ АД финализира на 19 февруари тази
Коментари Харесай

ICGB бележи напредък в процедурата по сертифициране като независим газопреносен оператор


„ Ай Си Джи Би “ АД завърши на 19 февруари тази година (2019 г.) сполучливо идната стъпка от процеса към узаконяване като самостоятелен газопреносен оператор. Повече от четири месеца преди крайния период плановата компания подаде към регулаторите на България и Гърция Мрежови кодекс за газопровода IGB, оповестиха от сдружението.

Мрежовият кодекс съдържа разпоредбите и процедурите за оперирането на газопреносната система на IGB и детайлности за правата и отговорностите на преносния оператор и търговците, както и:

• Подробни процедури за естествената работа, в това число заявяване на потенциал на входни и изходни точки на IGB за прав и реверсивен поток;
• Всички нужни процедури за търговия на вторичния пазар, които ще са налични за всички търговци;
• Процедури за ръководство на претоварването и правилото „ използваш или губиш “;
• Процедури за издание на данни по отношение на функционалността и наличността на потенциал за всички консуматори на газопровода.

Крайният период за подаване на Мрежовия кодекс към операторите на България и Гърция изтича на 1 юли 2019 година – не по-късно от 12 месеца преди датата на комерсиална употреба на интерконектора. В синхрон със устрема на плановата компания за завършване на всички действия в период, кодексът сполучливо е квалифициран и подаден повече от четири месеца преди посочения период. Той ще бъде оповестен на уеб страницата на ICGB след съгласуване с регулаторните органи на двете страни.

През август 2018 година националните регулатори на Гърция и България взеха дефинитивно взаимно решение за освобождение на газопровода от условията на член 36 от газовата инструкция 73/2009/ЕC за достъп на трети страни, контролирана цена и обособяване по благосъстоятелност. Решението дефинира регулаторната рамката, при която ще работи газопроводът при въвеждане в комерсиална употреба. В рамките на три месеца след влизане в действие на решението плановата компания следваше да показа за утвърждение пред регулаторите окончателната методика (Тарифен кодекс) за използване на цената за IGB. Тарифният кодекс e подаден в период на 06.11.2018 година и съдържа окончателната методология, използвана за изчислението на цената на IGB според утвърдената от регулаторите методология при провеждането на пазарния тест за плана.

Одобрението на Тарифния кодекс на IGB от националните регулатори е предусловие към пристъпване подписването на съглашения за транспорт на газ с търговците, резервирали потенциал през IGB. Към момента са налице подписани само предварителни съглашения за запазване на потенциал за газопровода.

След утвърждението на Тарифния и Мрежови кодекс, за съблюдаване условията за функционално делене на плановата компания от акционерите, ICGB следва най-малко 6 месеца преди пускане на комерсиална употреба на газовата връзка да подаде за утвърждение към регулаторите Програма за сходство. В Програмата ще бъдат посочени подхванатите от ICGB ограничения за гарантиране на недискриминационното държание и предотвратяването на обявяване на сензитивна комерсиална информация към акционерите. В същия период ще бъде подадено и заявление за узаконяване като самостоятелен метафоричен оператор.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).
В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.
Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР