Названието черна дупка отразява свойството на даден обект да поглъща

...
Названието черна дупка отразява свойството на даден обект да поглъща
Коментари Харесай

Тайните, които ни разказва за себе си най-малката открита черна дупка в Млечния път

Названието черна дупка отразява свойството на даден обект да гълтам всичко, което доближава до нея, в това число цялата светлина, без да отразява някаква част от нея.

Квантовата механика е разкрила, че черните дупки въпреки всичко могат да излъчват и имат температура, която е назад пропорционална на масата им. Това основава компликация да бъде следено излъчването.

Тъй като нищо не може да напусне черната дупка, не е допустимо да се следи какви процеси се правят в нейната сърцевина. Затова единственото, което може да се научи за черните дупки е масата им, моментите на импулса и електрическия му заряд.

Характеристики на най-малката черна дупка в Млечния път

Астрономическите наблюдения на Млечния път доведоха астрономите до откриването на най-малката черна дупка в него, която се явява и най-близо до Слънчевата система.

Тя се оказва и доста забавна за учените, които вземат решение да я именуват Еднорог.

Определени са параметрите на обекта. Нейната маса е 3 пъти колкото слънчевата. Този параметър се явява на долната граница за размер на тези тела, които имат толкоз мощна гравитация, че от нея не може да излезе даже светлината.

 Черна дупка Снимка: EHT Collaboration

Около най-малката черна дупка в Млечния път обикаля звезда, от вида червени колоси. Двете тела образуват двойна звездна система.

Що се отнася до местоположението на черната дупка по отношение на Земята, тя е на към 1500 светлинни години от нашата планета. Най-близката до нас звезда е Проксима Кентавър, която е на 4 светлинни години, което прави черната дупка Еднорог доста далечна за Земята.

Защо най-малката черна дупка е толкоз забавна за астрономията

Все отново нейната непосредственост до Земята, взето във Вселенски размери и нейната дребна маса вършат Еднорог толкоз любопитна за астрономите.

Тъй като черните дупки са 3 категории, за Еднорог може да се каже, че се е образувала от разпадането на единствено една звезда.

Поради мощната си гравитация новата открита черна дупка има издължена, а не сферична форма. Друга забавна нейна характерност е, че не взима материал от друга звезда, както е особено за черните дупки, които са на орбита към някоя звезда.

 Млечен път

Масата на колосите измежду черните дупки, като тази в центъра на вселена ни, която се намира на 26 000 светлинни години от Земята, е 4 милиона пъти колкото тази на Слънцето. Има и още няколко с междинна маса.

Астрономите не изключват да има и още по-малка черна дупка, с маса единствено 2, 6 пъти колкото Слънцето, в друга вселена, на 1000 светлинни години от Земята. Дали съществува такава черна дупка към момента се оспорва, въпреки че има нейни вероятни описания.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР