Назначеният само преди месец президент на Радио Свободна Европа/Радио Свобода

...
Назначеният само преди месец президент на Радио Свободна Европа/Радио Свобода
Коментари Харесай

Назначеният преди месец президент на Радио Свободна Европа е уволнен

Назначеният единствено преди месец президент на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС) и шефовете на други две финансирани от американското държавно управление медийни организации бяха уволнени късно в петък, 22 януари, от краткотрайния шеф на Американката организация за световни медии (USAGM), заяви svobodnaevropa.bg.
Изпълняващата длъжността изпълнителен шеф на Агенцията Келу Чао е уволнила президента на РСЕ/РС Тед Липиен, както и шефовете на Радио Свободна Азия и Мрежата за лъчение в Близкия Изток. Те бяха назначени единствено преди месец.

Ден по-рано Чао в профил шефа на Гласът на Америка, неговия заместител, както и ръководителя на Офиса за лъчение в Куба. Тези две организации са благосъстоятелност на американското държавно управление. Радио Свободна Европа/Радио Свобода, Радио Свободна Азия и Мрежата за лъчение в Близкия Изток са частни организации с нестопанска цел, които получават посредством Конгреса финансиране от американските данъкоплатци.

Уволненията идват откакто назначеният от някогашния президент Доналд Тръмп шеф на USAGM беше заставен да подаде оставка единствено два часа след встъпването в служба на Джо Байдън като президент на 20 януари.

Избраният от Тръмп Майкъл Пак беше подложен на критика от републиканци и демократи през цялото време на своето ръководство през юни, 2020 година Пак също беше упрекнат, че се намесва в публицистичното наличие на медиите.

Уволнените в петък ръководители бяха назначени от Пак единствено преди месец, малко преди Коледа.

Източници от Агенцията потвърдиха, че Келу Чао е изпратила късно вечерта в петък уведомителни писма за преустановяване на договорите на Липен, както и на шефа на Мрежата за лъчение в Близкия Изток Виктория Коутс и шефа на Радио Свободна Азия Стивън Йейтс.

Засега не е известно дали някой от уволнените ще апелира прекратяването на контракта си, нито кои ще са техните наследници.

Администрацията на Байдън избра ветеранката от Гласът на Америка Келу Чао за краткотраен началник на Американската организация за световни медии на 20 януари, незабавно след оставката на Майкъл Пак.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР