Назначените от Москва власти в украинската Запорожка област, частично окупирана

...
Назначените от Москва власти в украинската Запорожка област, частично окупирана
Коментари Харесай

В украинската Запорожка област готвят референдум за присъединяване към Русия

Назначените от Москва управляващи в украинската Запорожка област, отчасти окупирана от съветската войска, оповестиха през днешния ден, че желаят да провеждат референдум за присъединение към Русия, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Взех решение да произведа референдум, който ще се състои при започване на есента. Датата към този момент не е тъкмо избрана, само че планираме да го създадем в първото десетдневие на септември, в случай че, несъмнено, имаме всички благоприятни условия за това, тъй като в съответния случай доста разчитаме на това да имаме избрана поддръжка от страна на Руската федерация от позиция на сигурността ", сподели Евгений Балицки, началник на военно-гражданската администрация в отчасти окупираната от Русия югоизточна украинска област.

" Ние желаеме да бъдем Запорожка област в границите на Руската федерация ", добави Балицки на конференция в град Мелитопол.

За първи път публично лице загатва толкоз съответен график за сходен референдум, отбелязва Агенция Франс Прес. От началото на нашествието си в Украйна на 24 февруари съветската войска завладя огромна част от две южни области - Запорожка и Херсонска. Оттогава следените от Москва управляващи споделят, че желаят да провеждат присъединението им към Русия, въпреки Кремъл да не е обявявал обществено такава цел.

Украинските въоръжени сили резервират надзор над северната част на Запорожка област, в това число върху районния център Запорожие, където преди началото на войната живееше половината от нейното население.

Окупационните управляващи в прилежащата Херсонска област, на запад, също възнамеряват референдум за присъединение към Русия по-късно през годината, отбелязва Ройтерс.

Те също по този начин водят политика на интензивна русификация, въвеждайки рублата, поемайки контрола върху системите за обществено подкрепяне, бизнеса и учебните заведения и оказвайки напън върху локалните поданици да се снабдят с съветски паспорти.

В същото време украинската войска от няколко седмици организира контранастъпление на юг, до момента в който по-голямата част от съветските войски са ситуирани в Донбас, в Източна Украйна. Киев съумя да си възвърне известни позиции, приближавайки се до Херсон.

Във вторник окупационните управляващи оповестиха, че седем души са били убити в град Нова Каховка, покрай Херсон, при ракетен обстрел, поразил склад с взривоопасни химически торове. Украйна твърди, че е унищожила огромен оръжеен склад.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР