Назначената от Москва окупационна администрация отрече руската армия да се

...
Назначената от Москва окупационна администрация отрече руската армия да се
Коментари Харесай

Москва отрече руската армия да се подготвя за изтегляне от Запорожката АЕЦ

Назначената от Москва окупационна администрация отхвърли съветската войска да се приготвя да се изтегли от Запорожката АЕЦ в Украйна, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Тя излезе с този коментар през днешния ден, откакто през вчерашния ден ръководителят на украинския държавен нуклеарен оператор " Енергоатом " Петро Котин сподели, че има признаци за допустимо съветско евакуиране от атомната електроцентрала в югоизточната част на страната.

" Медии интензивно популяризират подправени вести, че Русия сякаш възнамерява да се изтегли от (град) Енергодар и да напусне (Запорожката АЕЦ край града). Тази информация не е вярна ", съобщи в " Телеграм " назначената от Москва администрация в окупираната част от Запорожка област.

В унисон с изказванията на шефа на " Енергоатом ", Михайло Подоляк, консултант на украинския президент Володимир Зеленски, сподели нощес, че не се съмнява, че Русия ще се изтегли от Запорожката АЕЦ. Руските сили стартират да се изтеглят към границите на страната и Украйна ще си върне контрола върху атомната централа, съобщи Подоляк.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили разгласи през днешния ден, че при сражения покрай Енергодар в края на предходната седмица са били унищожени шест единици съветска военна техника и ранени към 30 съветски бойци.

Твърденията и на двете страни в спора не са тествани по самостоятелен път, отбелязва Ройтерс.

Много чиновници на Запорожката АЕЦ живеят в Енергодар. Русия завладя през март най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Двете страни в спора се упрекват взаимно в обстрел на Запорожката АЕЦ. Всяка от тях упреква другата, че основава риск от нуклеарна злополука.

Назначените от Москва управляващи в Нова Каховка оповестиха за убита жена и ранен мъж при украински обстрел по града в отчасти окупираната Херсонска област в Южна Украйна нощес, съобщи ТАСС.

Нанесени са вреди и на инфраструктурата.

В петък окупационната администрация заяви за седем убити цивилни при украински обстрел по Нова Каховка - стратегически град на източния бряг на Днепър. По-рано този месец съветските въоръжени сили се изтеглиха от териториите, които бяха окупирали в Херсонска област на западния бряг на реката.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР