Найлонови торбички, метални кенчета, пластмасови бутилки, тарелки от храна, чашки

...
Найлонови торбички, метални кенчета, пластмасови бутилки, тарелки от храна, чашки
Коментари Харесай

Кой цапа, кой чисти и защо в Бургас е толкова мръсно?

Найлонови торбички, железни кенчета, пластмасови бутилки, тарелки от храна, чашки от кафе и фасове от цигари. Това са най-често срещаните отпадъци , които могат да бъдат видяни всекидневно по улиците на Бургас . Въпреки, че в централната градска част е относително чисто, у бургазлии от ден на ден се затвърждава усещането, че живеят в замърсен и занемарен град .

Отговорността за всичко това е споделена, само че и постоянно прехвърляна. Виновни са недобросъвестните жители , отговорни са клошарите, отговорни са гларусите, отговорни са тези, които би трябвало да чистят и тези, които би трябвало да постановат санкции . В последна сметка резултатът за всички е явен – в Бургас е мръсно .

От Искра.бг взехме решение да потърсим отговори на въпросите какви ограничения взима Общината в посока за предварителната защита на замърсяването, наложените наказания на нарушителите и поддръжката на градските пространства.

Оттам обясниха, че почистването на Бургас е поверено на компанията „ Нелсен-чистота “ ЕООД , с която е подписан контракт до месец април 2024 година. Нейно обвързване е да поддържа чисти пешеходни зони , тротоари, автобусни спирки, площади, подлези, велоалеи и други места за публично прилагане в града. Това се случва по график , съгласуван с особеностите, площта и класа на поддържане на другите зони.

От Община Бургас признават, че пешеходните пространства в централна градска част се метат всекидневно , до момента в който вътрешните улици в кварталите един път месечно . Второто изказване въпреки всичко може да се оспори, защото съгласно множеството сигнали до Искра.бг , огромна част от боклуците стоят по градинките и алеите сред блоковете в продължение на месеци

Относно глобите от Община Бургас изясняват, че за предходната година са осъществени 2273 инспекции и са наложени 344 санкции на жители и компании за замърсяване на околната среда. При постъпване на сигнал за замърсяване, сметопочистващата компания реагира в границите на няколко часа, а боклуците биват почистени . В случай, че инспекцията покаже нарушаване от страна на жители и компании, на тях се постановат наказания. Размерът на санкцията се дефинира съгласно тежестта на нарушаването, подбудите за неговото осъществяване и другите смекчаващи и отегчаващи виновността условия, както и имотното положение на нарушителя.

„ Основна причина за съществуването на боклуци отвън съдовете не е бездействието или ниското качество на осъществяваните от сметопочистващото сдружение услуги, а клошарите, които ровят и вадят боклуци от контейнерите и ги разхвърлят към тях, както и недобросъвестни жители и търговски обекти, които изхвърлят боклука си отвън контейнерите “ , написа още в изпратеното до Искра.бг мнение на Община Бургас.

Тази позиция въпреки всичко не дава отговор на въпроса, за какво обособени боклуци се задържат в продължение на седмици или даже месеци в градската среда и не значи ли всичко това, че графикът за разчистване в комплексите и кварталите би трябвало да бъде изменен? За всички е ясно, че замърсяване постоянно ще има , само че по-важното в тази ситуация е какъв брой постоянно и дейно ще бъдат събрани отпадъците. 

Обикновено, когато стане въпрос за непорочност, въпросът се измества към нерегламентираните сметища и нередовното транспортиране на боклука, които също несъмнено са доста съществени тематики. Това въпреки всичко не значи, че би трябвало да се подценява замърсяването с единични боклуци , като бутилки, кенчета и тарелки, които жителите всеобщо изхвърлят безнаказано на случайни места. Тук несъмнено би трябвало да се повдигне тематиката с възпитанието и самосъзнанието на хората, само че по този начин или другояче това са дейности, които могат да бъдат подхванати единствено в дълготраен проект .

Много сериозен проблем са и кучешките изпражнения , които стопаните всеобщо не събират след домашните си любимци. Тъй като постоянно те се намират в тревните площи , почистването им става още по-рядко или даже в никакъв случай. От това страдат най-много родителите на дребни деца , които се опасяват да ги пуснат да играят свободно, с цел да не се натъкнат на някоя „ мина “. 

От Община Бургас въпреки всичко обявиха, че битката със замърсяването в града ще продължи. Заложени са ограничения, които включват възобновяване и разширение на системата за видеонаблюдение , както и осведомителни акции и начинания, които да дадат повече публичност на казуса . Оттам приканват жителите да бъдат дейни и да подават сигнали на тел. 112 или 056/84 15 60 – дежурен денонощен телефон на Община Бургас.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР