Наясно сме със силните и слабите страни на икономиката, твърди

...
Наясно сме със силните и слабите страни на икономиката, твърди
Коментари Харесай

Турция обяви план за противодействие на валутната криза

" Наясно сме със мощните и слабите страни на стопанската система ", твърди турският финансов министър Берат Албайрак

Още по тематиката
Коментар на Ердоган срина акциите на най-голямата турска обществена банка

Основната опозиционна партия управлява 28% от акциите на Türkiye İş Bankası
17 сеп 2018
В Турция покупко-продажбите за парцели и лизинг към този момент са единствено в лири

Промяната влезе в действие в четвъртък, а към този момент подписани контракти би трябвало да се приспособяват до 30 дни
13 сеп 2018 Турският финансов министър Берат Албайрак понижи прогнозите за икономическия напредък за тази и идната година и даде обещание да ореже публичните разноски с към 10 милиарда $. Инвеститорите обаче останаха недоволни, защото чакаха по-голямо понижаване на растежа, отразяващо настоящето положение на стопанската система, както и проект за подкрепяне на банките, написа Reuters.

Турската лира означи спад от 40% през 2018 година, като разтърсванията се отразиха на международните стопански пазари. Затова Албайрак се надяваше неговият средносрочен стопански проект да възвърне доверието, осигурявайки на вложителите цялостна картина за положението на страната. По думите му растежът ще бъде 3.8% през тази година и 2.3% следващата година, като числата са надолу спрямо плануваните по-рано 5.5% и за двете години.

" Разочароваща " стратегия

" В момента програмата е разочароваща. Ако погледнем към прогнозите за растежа и за недостига по настоящата сметка, те са прекомерно амбициозни. Нямаме нищо ново по отношение на " неприятните банки ", необслужваните заеми и други въпроси. Липсват детайлности и липсват вести ", разяснява Гийом Треска от Credit Agricole. Инвеститорите желаят държавното управление да изостави дългогодишните си политики за напредък, задвижван от заеми и огромни инфраструктурни планове.

Албайрак дава обещание " реалистични макроцели " и " верен проект на деяние ". " Ще станем очевидци на последователно увеличение на растежа занапред нататък. Основната ни цел е да реализираме напредък от 5% от 2021 година нататък. Ще предприемем нужните политик и ограничения, с цел да подсигуряваме, че икономическите компликации са превъзмогнати. Наясно сме със мощните и слабите страни на стопанската система ", твърди финансовият министър.

Приоритизирани вложения

Албайрак предвижда, че инфлацията ще доближи 20.8% през тази година, преди да спадне до 15.9% през 2019 година и 9.8% през 2020 година Очаква се, че безработицата ще се повиши до 11.3% през 2018 година и 12.1% през 2019 година, преди да намалее до 11.9% през 2020 година

Финансовият министър уточни, че страната ще приоритизира вложенията във фармацевтичния, енергийния и петрохимическия бранш, с цел да свие недостига по настоящата сметка, който се чака да спадне до 2.6% от Брутният вътрешен продукт до 2021 г от 4.7% през 2018 година Турция също по този начин ще приключи всички капиталови планове, при които търговете не са финализирани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР