Най-завладяващият въпрос за регенеративната медицина – защо някои организми могат

...
Най-завладяващият въпрос за регенеративната медицина – защо някои организми могат
Коментари Харесай

Проучвания върху саламандри дават надежда на учените, че регенерацията може да е възможна и при хората

Най-завладяващият въпрос за регенеративната медицина – за какво някои организми могат да възвръщат съществени елементи на тялото си като сърцето и крайниците, а други, като нас, хората, не могат? Отговорът на този жизненоважен въпрос евентуално е обвързван с вродената имунна система на тялото, както се твърди в едно скорошно изследване на регенерацията на сърцето при  ашолотъла (или мексикански саламандър) – организъм, който е първенец в регенерирането.

Клетъчната регенерация е като „ Светия Граал “ на научните и медицински проучвания – способността да се регенерират кафези, тъкани и органи без нужда от трансплантация, най-много тъй като тя е невъзможна при хората. Мексиканският саламандър в този случай е от голям интерес за биолозите, защото той може да възвръща крайниците, опашката, сърцето, гръбнака, очите си и други органи. Той несъмнено не е нормално животно. Освен това, могат да му бъдат трансплантирани органи без проблем, защото организмът му не ги отхвърля. Ашолотълът, за разлика от останалите опашати земноводни, които излизат от водата, щом доближат полово зрелост, продължава да населява водите.

Учените от дълго време изследват саламандрите, а едно от последните изследвания, извършено от доктор Джеймс Годуин от Мейн, открива, че образуването на нова сърдечна мускулна тъкан при възрастните типове зависи от съществуването на макрофаги – кафези, които са част от вродения имунитет при индивида и извършват функционалността на антиген представящи кафези, които играят основна роля при построяването на адаптивния имунитет. Когато има дефицит на макрофаги, саламандърът образува перманентна съединителна тъкан, която блокира регенерацията.

Това изследване има голямо въздействие в медицината, защото е обвързвано с новите ни знания по отношение на човешкото здраве. Саламандрите и хората имат общ предходник, по тази причина е допустимо способността за регенериране да е вградена и в нашия генетичен код.

Проучванията на Годуин показват, че образуването на съединителна тъкан играе основна роля в блокирането на регенерацията. „ Без макрофаги не може да има сърдечна регенерация “ – споделя той. Неговата цел сега е да откри метод, посредством който да задейства тази опция у хората посредством потребление на медикаментозни лечения.

Ако хората съумеят да преодолеят фиброзната недъгавост по същия метод, по който го вършат саламандрите, системата, блокираща регенерацията при хората, би могла да бъде прекратена. Все още не знаем дали единствено съединителната тъкан предотвратява регенерирането или са забъркани и други фактори. Но в случай че имаме шанс, е допустимо да открием, че хората също могат да отключат способността си за регенерация “ – добавя Гоудин.

Вниманието на учените досега се насочва върху бластемата – главното вещество, което се натрупва в основата на ампутиран крак или повредена тъкан, което спомага за възобновяване. То координира инструкциите за наново израстване на мускулите, хрущялите, костите, кръвоносните съдове, кожата – всичко това на вярното място и в точното време, с цел да се образува нов крак.

Гоудин, който е имунолог, е заинтересуван от регенерирането, защото имунната система също взема присъединяване във възобновяване на тъканите. Това негово изследване е продължение на едно по-ранно, при което се открива, че макрофагите също играят сериозна роля в регенерацията на крайниците. Следващата стъпка е да се изучи по-подробно тяхната функционалност при саламандрите и да се съпостави с тази у хората.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР