Най-занижени цените на недвижимите имоти през 2017 г. са били

...
Най-занижени цените на недвижимите имоти през 2017 г. са били
Коментари Харесай

Държавата с най-занижени цени на имотите

Най-занижени цените на недвижимите парцели през 2017 година са били в Румъния, сочат данните на Европейската централна банка. За съпоставяне, преди 10 години северната ни съседка е била в другия завършек на класацията – измежду най-надценените имотни пазари.

Румънците не престават да бъдат главната част от купувачите. Те не преглеждат придобиването на парцел като инвестиция, разясняват локални анализатори. Румъния е страната с най-голям дял на благосъстоятелност – 96% от популацията има неподвижен парцел. Средно за страните от Европейския Съюз този % е 69%.

За първите пет месеца на настоящата година строителната активност се е намалила с 24.7%. Причината е липса на задоволително работна ръка. Това значи, че 12 000 нови жилища, които са планувани да бъдат пуснати в употреба през тази година, няма да бъдат приключени.

Ключов индикатор при установяване на това доколко даден пазар е над- или недооценен е съотношението сред междинната годишна заплата и цената на жилищата. В Румъния този коефициент е поправен три пъти от 2008 година до края на 2017 година

Поради високата вътрешна миграция реализирането на жилищни планове е концентрирано в градове като Букурещ, Клуж Напока, Тимишоара и Брашов. Там цените на жилищата регистрират растеж.

През тази година пазарът на недвижими парцели в Румъния няма да се сблъска със съществени трудности. Но в случай че цените излязат от надзор, задълбочи се рецесията с набирането на служащи и предлагането продължи да надвишава доста търсенето, то през 2019 година има риск жилищния бранш да изпитва компликации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР