Най-високопоставеният дипломат на Китай Ван И ще участва в конференцията

...
Най-високопоставеният дипломат на Китай Ван И ще участва в конференцията
Коментари Харесай

Най-високопоставеният китайски дипломат идва в Европа, ще посети и Русия

Най-високопоставеният посланик на Китай Ван И ще взе участие в конференцията по сигурността в Мюнхен в края на тази седмица, след което ще посети Франция, Италия и Унгария, а също и Русия, заяви китайското външно министерство, представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Визитата на Ван И е следващ опит от страна на Пекин за възобновяване на връзките със скептична Европа, отбелязва " Политико ".

Обиколката съставлява опция за превъзмогване на напрежението в връзките сред Китай и Европа на фона на продължаващата поддръжка на Пекин за Москва макар нахлуването на Русия в Украйна.

В началото на годината Ван беше нараснал от министър на външните работи до поста на завеждащ Канцеларията на Комисията по външни работи на Централен комитет на Китайската комунистическа партия - висшата дипломатическата служба в КНР, намираща се в директно послушание на генералния секретар на ККП. Той ще бъде най-високопоставеният формален представител на Пекин, посетил Европа след партийния конгрес през октомври предходната година, напомня Българска телеграфна агенция в обзора си по тематиката. 

Неговата аудиенция би трябвало да се преглежда в подтекста на това, че Съединени американски щати са главен стратегически противник на Китай, заради което Пекин търси способи да възвърне по-топли връзки с Европа посредством дипломатически задължения. Германският канцлер Олаф Шолц и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел отидоха в Пекин през ноември и декември, с цел да обезпечат това, което те нарекоха израз на отрицание от страна на президента Си Цзинпин по отношение на опасността на Русия да употребява нуклеарни оръжия против Украйна.

Си също се срещна с водачите на Италия, Холандия и Испания по време на срещата на върха на Г-20 през ноември. Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че ще посети Китай при започване на тази година.

Също по този начин би трябвало да се обърне внимание и на " балонирането " на връзките Китай-САЩ след случаите с избраните от Вашингтон като шпионски балони апарати, появили се над Щатите. Поради случилото се държавният секретар Антъни Блинкън анулира плануваната си аудиенция в Пекин, което отсрочи във времето опцията за разговор на високо ниво сред Пекин и Вашингтон. Все отново се появиха изказвания, че Блинкън и Ван И може да се срещнат в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Китай несъмнено не е страна, която залага единствено на един кон. Това проличава от обстоятелството, че китайски дипломати не славословят смисъла на връзките на Пекин с Москва, които доближиха връхна точка единствено седмици преди съветската инвазия. Тогава Си Цзинпин и Путин оповестиха партньорство " без ограничавания ". Само че новият китайски дипломат в Европейски Съюз Фу Цун беше представен от " Политико " да споделя, че " хората не трябва да виждат прекалено много значение в етикети като " без ограничавания ", добавяйки, че Пекин може да опише връзките с Европейски Съюз със същите термини.

 Снимка: iStock by Getty Images

Извън общите приказки, има доста работа за извършване във връзка с връзките Китай-ЕС. Например Пекин желае възкръсване на процеса на одобрение на Всеобхватното съглашение за вложения сред Европейски Съюз и Китай. Споразумението, за което се застъпваше някогашната немска канцлерка Ангела Меркел, остана " замразено " от Европейския парламент, откакто Пекин глоби някои депутати от Европейски Съюз в отговор на санкционирането на китайски чиновници от страна на Европейски Съюз, участващи в потискането на мюсюлманите уйгури в Синцзян.

Всъщност върху връзките Пекин-Брюксел тежат демократични парадигми, които ощетяват деловите връзки сред Поднебесната империя и Стария континент, само че са от изгода на трети играчи в огромната игра. Например петролното ембарго, което Европейски Съюз наложи на съветското черно злато, усили износа на съветски нефт за Китай с 8% през предходната година, сподели в рубриката " Чайна директ " (China Direct) на " Политико " Александър Габуев, специалист от Фондацията за интернационален мир Карнеги. При това Пекин получава съветското черно злато на преференциални цени. За разлика от Европейски Съюз. А излизането на Китай от матрицата " нула КОВИД ", почнало в края на предходната година, неизбежно ще съживи стопанската система му. В края на януари Международната организация по енергетика реши, че бързото наново отваряне на Китай се чака да докара до рекордно високо търсене на нефт в международен мащаб. " Китай ще подтиква съвсем половината от този напредък на световното търсене, макар че формата и скоростта на повторното му отваряне остават несигурни ", сподели МАЕ, добавяйки, че чака търсенето на нефт да скочи с 1,9 милиона барела дневно, с цел да доближи 101,7 милиона барела дневно.

 Путин чака китайския президент в Русия през пролетта, Си заприказва за Виж още

По време на европейската аудиенция на Ван И неизбежно ще стане дума и за проекта " Глобален портал " (Global Gateway), посредством който Европейската комисия предложи за осъществяване 70 плана през първата година (36 в Субсахарска Африка, 14 в Латинска Америка и Карибския район, 13 в Азиатско-Тихоокеанския район, както и седем в прилежащи на Европейски Съюз страни). Та съгласно този проект Европейски Съюз има желание - остава и да го извърши - до 2027 година да активизира към 300 милиарда евро обществени и частни средства, с цел да финансира инфраструктурни планове в чужбина. За съпоставяне с този проект, на който Брюксел гледа като на съперник на китайския " Един пояс, веднъж ", от 2005 година до момента Пекин е вложил в своята мегаинициатива 2,3 трилиона $ в близо 4000 задгранични капиталови и строителни планове. Т.е. Европа е на старта, а Китай прави напълно не първа обиколка, набирайки скорост.

В " транспарантния " метод на Европейски Съюз към Китай се появи нов фактор - американският Закон за понижаване на инфлацията.

Еврокомисарката Маргрете Вестагер остро подлага на критика Китай за " предоставяне на дотации на компании, дейни на нашия обединен пазар ", което им обезпечава незаслужено преимущество. Това беше казано преди Съединени американски щати да стартират да ползват закон на протекционизма, в който в частност има уговорка, съгласно която американските консуматори, които са закупили избрани артикули, създадени в Северна Америка, имат право на данъчни заеми. Това облекчение не е в действие, в случай че същите артикули са създадени в Европейски Съюз. Министрите на стопанската система на Германия и Франция, които посетиха Вашингтон предходната седмица, не чуха нищо съответно от висшите американски чиновници по отношение на опасенията на Европа по отношение на дотациите за зелени технологии в границите на американския Закон за понижаване на инфлацията (ЗНИ), заяви Ройтерс.

 Си Цзинпин е предупедил Путин, че ще резервира Виж още

Мюнхенската конференция по сигурността надали ще се концентрира върху " тихата " икономическа борба, която е реалност сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. Това по-скоро може да бъде тематика " оф дъ рекърд ".

На форума няма да има представители на управляващите в Москва и Техеран, уточни ДПА. Руското държавно управление няма да взе участие в конференцията за първи път от десетилетия поради почналата преди близо година инвазия в Украйна. Директорът на конференцията Кристоф Хойсген сподели, че форумът не би трябвало да е естрада за президента Владимир Путин и неговото държавно управление да популяризират своята агитация.

Присъствието на Ван И на конференцията по сигурността ще означи първия случай, в който върховен китайски държавен чиновник участва от началото на пандемията. Той ще произнесе тирада и ще изясни позицията на Пекин по неотложни интернационалните въпроси, оповестиха от външното министерство в Пекин.

Китай продължава да поддържа Путин в спора, представяйки Съединени американски щати и НАТО като съществени виновници за войната, отбелязва ДПА. Поради това ще е от огромно значение каква позиция ще изрази на форума Ван И. В Мюнхен Съединени американски щати ще бъдат показани от вицепрезидентката Камала Харис. Макар и да не е " ястреб ", тя има ясна позиция към Китай. В края на септември предходната година, както заяви тогава Си Ен Ен, Харис упрекна Китай, че " подкопава основни детайли на интернационалния ред, учреден на правила ", и назова държанието на Пекин в Източнокитайско море, Южнокитайско море и Тайванския пролив " тревожно ".

Така че на идната Мюнхенска конференция по сигурността няма да се развяват маслинови клончета. Остава да забележим до каква степен ще отидат съперниците в излагането и отбраната на своите тези. При което не трябва да се не помни, че Китай гради външната си политика с взор в десетилетията напред.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР