Най-високопоставените руски генерали не присъстват в публичното пространство след неуспешния

...
Най-високопоставените руски генерали не присъстват в публичното пространство след неуспешния
Коментари Харесай

Започна чистката в Кремъл: След ареста на Суровикин изчезна и Герасимов

Най-високопоставените съветски генерали не участват в общественото пространство след несполучливия протест на наемници, целящ събаряне на висшия команден състав, на фона на устрема на президента Владимир Путин да затвърди властта си и непотвърдените данни за минимум един арест, написа Българска телеграфна агенция.

Валерий Герасимов, най-високопоставеният съветски военачалник, не се е появявал обществено или по държавната телевизия след прекратения протест на " Вагнер " в събота, когато началникът на наемниците Евгений Пригожин изиска Герасимов да му бъде предаден. Той не е споменаван и прессъобщенията на министерството на защитата от 9 юни насам. 67-годишният Герасимов е висшият съветски боен, на който е поверено командването на военните дейности на Русия в Украйна и той дава отговор за едно от трите " нуклеарни куфарчета " на Русия, споделят някои западни военни анализатори.

Отсъстващ от полезрението е и военачалник Сергей Суровикин, по прякор " военачалник Армагедон ", даден му от съветската преса поради нападателната му тактичност в сирийския спор, който е заместник-командващ на съветските сили в Украйна. В обява на " Ню Йорк Таймс ", основана на информация от американското разузнаване, във вторник се споделя, че той е бил авансово осведомен с протеста и че съветските управляващи ревизират дали е бил съпричастен към него. В сряда Кремъл омаловажи информацията, като съобщи, че има и ще има доста спекуации.Рускоезичната версия на " Mоскоу таймс " и боен блогър оповестиха през днешния ден за ареста на Суровикин, а някои други военни репортери, които имат доста почитатели в обществените мрежи Русия, обявиха, че той и други висши офицери са били разпитвани за възможната им роля в протеста. Ройтерс не можа да откри дали Суровикин е бил задържан.

“Рибар ”, авторитетен канал в платформата за известия Teлеграм, ръководен от някогашен чиновник на пресофиса на съветското министерство на защитата, споделя, че е в ход чистка. Според канала управляващите се пробват да отстранят военните представители, за които се счита, че са посочили " липса на увереност " на фона на някои известия, че елементи от въоръжените сили наподобява не са създали съвсем нищо, с цел да спрат бойците на “Вагнер ” в началния стадий на протеста. " Въоръженият протест на частната военна компания " Вагнер ” се трансформира в предлог за всеобща чистка в редиците на съветските въоръжени сили ", споделя “Рибар ”.

Подобен ход, в случай че бъде доказан, може да промени метода, по който Русия води войната си в Украйна - която тя назовава " специфична военна интервенция " - и да провокира разтърсвания в командната верига, в миг, в който Москва се пробва да попречи на украинското контранастъпление. Това би могло също по този начин да затвърди или издигне позициите на други висши военни и чиновници в областта на сигурността, които се считат за лоялни. Засега няма формален коментар за протичащото се от страна на министерството на защитата.

Победители и губещи

Някои съветски и западни военни и политически анализатори считат, че министърът на защитата Сергей Шойгу, деец и съдружник на Путин, който Пригожин искаше да смъкна дружно с Герасимов поради неговата хипотетична непросветеност, в този момент може би е по-сигурен на поста си.

" Мисля, че той (Пригожин) в действителност е очаквал, че ще се направи нещо във връзка с Шойгу и Герасимов, че Путин ще се произнесе в негова изгода ", написа в Туитър Майкъл Кофман, съветски боен експерт във Фондация " Карнеги ". " Вместо това неговият протест може би е обезпечил оставането им на постовете, макар че те са всепризнати като некомпетентни и са необятно ненавиждани във въоръжените сили на Руската федерация ". Виктор Золотов, шеф на Националната армия, който беше охранител на Путин, наподобява е различен печеливш от обстановката, откакто обществено съобщи, че хората му са подготвени " до гибел " да пазят Москва от " Вагнер ".

Той приказва за опцията да получи тежко въоръжение и танкове за своите сили вследствие на протеста. Отсъствието на Герасимов беше явно, когато Путин благодари на армията за предотвратяването на революция и за разлика от Шойгу, който от този момент направи няколко обществени изяви. Суровикин, заместникът на Герасимов, е бил забелязан за финален път в събота, когато се появи във видеоклип, призоваващ Пригожин да спре протеста. Той изглеждаше отпаднал и не беше ясно дали не приказва под напън.

Имаше непотвърдени известия в съветски медии и блогове в сряда вечерта, че Суровикин е бил пратен в московския следствен изолатор “Лефортово ”, откакто е бил задържан. Алексей Венедиктов, публицист със съществени връзки, съобщи, без да се базира на свои източници, че Суровикин не се е свързвал със фамилията си от събота и че с охранителите му също няма връзка. Пригожин, който в продължение на месеци хулеше Шойгу и Герасимов за хипотетичната им непросветеност по време на войната в Украйна, постоянно е хвалил Суровикин, който се употребява с огромно почитание в армията поради опита му в Чечения и Сирия.

Суровикин, който командваше съветските войски във войната в Украйна, преди Герасимов да бъде назначен за негов правоприемник на поста, е считан от западните военни анализатори и от част от украинските военни като ефикасен пълководец. Руските военни репортери приказват за него като за евентуален предстоящ министър на защитата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР