Най-високият връх в Швеция вече не е царят на хълмовете.

...
Най-високият връх в Швеция вече не е царят на хълмовете.
Коментари Харесай

От жегата планините в Швеция се топят

Най-високият връх в Швеция към този момент не е царят на хълмовете. Горещата вълна не подмина и скандинавската страна и стана причина за стопяването на глетчера на върха на планината. След смаляването на най-високия връх, друго нагорнище на същата планина към този момент носи наградата.
Новият най-голям връх на Швеция е скален и като подобен няма заплаха да бъде обиден от климата. Само преди месец ледът добавяше към 20 см към височината на скалата. Географи от Университета в Стокхолм настояват, че този феномен се следи от години. По данни на учените през последните две десетилетия върхът се е снижавал с по метър на година.

Така Швеция е изгубила признака на ледниците си. Според учените освен планините страдат. По-опасно е това, което се случва с животните – сега поради жегата популацията на северните елени е пред огромно тестване.

Не единствено Северна, само че и останалата част на Европа сега е в пика на жестока гореща вълна. Според климатолозите причина за нея са климатичните промени.

Температурите на 550 км във вътрешността в арктическия кръг са достигнали до 32 градуса по целзий, което е меко казано извънредно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР