Най-високи доходи получават завършилите направления, свързани с информационните технологии и

...
Най-високи доходи получават завършилите направления, свързани с информационните технологии и
Коментари Харесай

Искате много пари? Тогава започнете да учите тези специалности!

Най-високи приходи получават приключилите посоки, свързани с осведомителните технологии и опазването на здравето, като приключилите информатика и компютърни науки в СУ и администрация и ръководство в Американския университет получават приходи от над 3000 лева, оповестява " Дарик ".

В 15 професионални посоки, в които образоват висшите учебни заведения у нас, където съгласно план-приема за следващата година местата ще са по-малко от 15, няма да се одобряват студенти по държавна поръчка. Сред тях са стопанска система, администрация и ръководство и туризъм, получили най-нисък коефициент в съответните университети. Този коефициент се дефинира съгласно резултатите от рейтинговата система на висшите образователни заведения, които бяха оповестени. Въз основа на тях ще бъдат изменени план-приемът и финансирането за идната година.

Преди 20 години професионалните посоки във всички университети у нас са били към 200, а в този момент са близо 300. От идната образователна година те ще са с 15 по-малко в тези университети, където съответните посоки са получили най-нисък коефициент, това разгласи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„ Това ще бъде материализирано в наредба, която ще споделя най-общо, че в случай че е под 15 не се утвърждава банкет. Всички тези, които са сред 15 и 25 последната година по стопанска система, администрация и ръководство, които имат невисок коефициент от порядъка на 0,5 - 0,6 - идната година ще получат по 15 бройки “, уточни Вълчев.

Спада делът на записаните безработни измежду приключилите български висши учебни заведения, сочат още резултатите от рейтинговата система. В същото време обаче по-малко от половината дипломирали се студенти в първите 5 години след завършването си, заемат позиция, за която се изисква висше обучение. Най-висока е добавената стойност в направленията, свързани с рандеман на потребни изкопаеми и металургия. Какво значи това, изясни ръководителят на екипа, изготвил тазгодишното издание на рейтинговата система Георги Стойчев.

„ Тези две посоки са измежду топ 6, в които приключилите получават най-високи приходи в страната. В същото време измежду четирите посоки в страната, в които студентите са с най-нисък триумф от дипломата си за приблизително обучение. Те притеглят студенти със относително невисок триумф, само че създават приключили, които имат добра реализация на пазара на труда с релативно високи приходи ", сподели Стойчев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР