Най-високата катерачна стена в света вече е факт - и

...
Най-високата катерачна стена в света вече е факт - и
Коментари Харесай

Българската следа в най-високата сграда в Копенхаген

Най-високата катерачна стена в света към този момент е реалност - и тя е дело на българска компания. Родната Walltopia печели плана и стартира работа по нея през 2017 година След трудоемък тригодишен развой тя към този момент се извисява на 80 метра по стената на Copenhill в столицата на Дания.

" Ние работим по плана от средата на 2017 година, започвайки в началото с идея, дизайн, след това 2018 и 2019 година правихме инженеринг, произвеждане и монтаж. Едно от най-големите провокации беше да създадем катерачна стена, която по едно и също време е забавна за катерене, само че в това време тя е част от фасадата на постройката и има значима роля във визията на цялостната постройка. Така че да създадем нещо, което хармонично се вписва в цялостната архитектура на мястото и в това време да е функционално и забавно за катерене, беше най-голямото предизвикателство ", споделя пред предаването Money.bg по Bulgaria On AIR Васил Шарланов, началник на отдел " Дизайн и архитектура " в компанията.

Следващата най-висока е 42-метрова в Абу Даби - изграждана също от Walltopia. Тя обаче е вътрешна, а не външна, което е и едно от огромните провокации при построяването ѝ. " Най-напред това да работиш на 80 м. височина извън не е смешка работа, изключително на прохладно място. Там неслучайно в съседство има вятърни турбини, които създават електричество. И в действителност нашите смели и отлични монтажници се оправиха доста добре ", споделя той.

Пандемията, която обхвана света, забавя и довършването на последните елементи по стената. " Самата стена бе приключена предходната година, само че бе останало по нея да се наредят всички хватки - маршрутите за катерене. И което нямаше смисъл да вършим през зимата. Бяхме планували, дружно с вложителя, да стартираме работа през март месец. Но всички знаете какво се случи, границите бяха затворени и това ни забави с няколко месеца ", споделя Шарланов.

Covid-19 визира директно и индустриалната активност в двата завода в България. Пандемията " не се отрази добре, тъй като множеството ни клиенти, катерачни центрове в целия свят, бяха затворени. И те, в случай че не работят, не генерират нови доходи, мъчно ще си поръчат нови катерачни центрове и надлежно това спря или отсрочи много от плановете ни ", показва Шарланов.

" Част от поръчките бяха паузирани и изключително март-април-май не бих споделил, че бяха от най-хубавите ни месеци. Наложи се да съкратим немалка част от личния състав, само че сега наемаме назад някои монтажници и други екипи, където в действителност стартират да се възвръщат нещата ", споделя още той.

Самата компания, учредена през далечната 1998 година, е най-голямата в света в този бранш, като идващите три не съумяват да доближат приходите ѝ общо. През последната година Walltopia регистрира забележителен напредък. " Бих споделил през последните 3-4 години всяка година имахме растеж 10-20, дори по-предни години и 30% растеж. И това е несъмнено спорт, котйо е известен на запад, само че към момента в много ранна фаза. Тепърва има опция да се разраства и да става все по-интересен ", споделя Шарланов.

Каква ще е тази година обаче е мъчно да се каже. Компанията обаче въпреки всичко работи по няколко плана, а неотдавна подписва контракт и за огромен катерачен център в Париж.

Целият диалог и фрагменти от стената гледайте във видеото.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР