Най-висока инфлация в света през септември на годишна база са

...
Най-висока инфлация в света през септември на годишна база са
Коментари Харесай

Страните в света с най-висока инфлация – къде стои Европа

Най-висока инфлация в света през септември на годишна база са имали Зимбабве, Ливан, Венецуела и Судан - единствено в тези четири страни, тя е била трицифрена. Това демонстрират калкулации на РИА Новости въз основата на данни от националните статистически служби на 193 страни членки на Организация на обединените нации. Окончателната извадка включва 155 страни, които към средата на ноември са дали данните за септември. Държавите са от: Азия, Африка на юг от Сахара, Северна Африка, Близкия Изток, Европа, Океания, Южна и Северна Америка.

Най-високата инфлация в света и в това време в Африка на юг от Сахара е записана през септември в Зимбабве (280,4%), като тя стартира да се форсира от края на зимата и се развихря 4,6 пъти през септември на годишна база. На второ място в района и на четвърто в света е Судан , където индикаторът е 107%, а Гана затваря отрицателната " челна тройка " на Южна Африка с инфлация от 37,2%.

На второ място в света и първо измежду страните от Близкия изток и Северна Африка е Ливан , с инфлация за септември от 162,47% на годишна база. За разлика от упоменатите нагоре африкански страни, тук инфлацията се е забавила 1,4 пъти от началото на годината.
 Фед на Съединени американски щати продължи с
Фед на Съединени американски щати продължи с " ударното " повдигане на главната рента, равнището е най-високото от 2008-а насам

Има намек за опцията за закъснение на темповете на повишение на лихвите в бъдеще

Също по този начин, в този район обилни темпове на растеж на цените са регистрирани през септември по отношение на същия месец на предходната година в Турция (83,5%) и Египет (15,02%).

Страдащата дълги години от висока инфлация Венецуела , продължава да е по този отрицателен индикатор първа в Южна Америка и трета в света , с инфлация от 157,4%, въпреки че индикаторът се е забавил 4,4 пъти от края на предходната година. Аржентина, където при започване на есента растежът на цените се форсира до 83%, е на второ място в района, а Суринам, с инфлация от 41,4% е на трето място измежду страните от Южна Америка.

Първа в Северна Америка по годишна инфлация през септември е Куба с растеж на цените от 37,24%, следват я страните от района Никарагуа (11,52%) и Коста Рика (10,37%).
 Европа
Европа " затъва " в инфлация

Особено нежелано е ситуацията на Полша и Унгария

Сред страните от европейския континент , най-висока годишна инфлация през септември е записана в Молдова (34%), следва я Украйна (24,6%). На трето място в Европа по растеж на инфлация е Литва с 24,1%, която е и " водач " по растеж на цените в целия Европейски Съюз.

В Азия през септември цените са скочили най-вече в Шри Ланка (със 73,7%), Лаос (с 34%) и Пакистан (с 23,2%). Сред страните от Океания, най-висока инфлация е записана в Кралство Тонга (14%), Самоа (11%) и Палау (10,3%).

Що се отнася до Русия , с инфлация от 13,7% през септември на годишна база, тя е на 45-то място в света, като на практика същата инфлация за интервала са отчели също Чили (13,7%) и Монголия (13,8%).
 Мрачните упования на ЕЦБ за европейската стопанска система
Мрачните упования на ЕЦБ за европейската стопанска система

Инфлацията може да остане висока за нескончаем интервал от време
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР