Най-висок брой жалби сме получили от България – това показва

...
Най-висок брой жалби сме получили от България – това показва
Коментари Харесай

Кьовеши на въпрос има ли доверие на българския главен прокурор: Без коментар

" Най-висок брой тъжби сме получили от България – това демонстрира несъмнено равнище на доверие в Европейската прокуратура, което е значимо. Показва благосклонност в забелязването и изследването на сходен тип закононарушения. Можем да получим информация от другите европейски институции, организации и органи. Можем да получим информация от държавните управляващи, по-конкретно от прокуратурите, само че и от други организации и правораздавателни органи. Можем и да получаваме от публицисти, неправителствени организации и други страни. Другата страна на работата ни е, че можем да бъдем самодейни. Да откриваме служебно следствия, което сме правили в България ", съобщи пред бТВ основният европейски прокурар Лаура Кьовеши.

По думите и ма доста тъжби, свързани със злоупотреби с евросредства, изключително в сферите на земеделието, строителството, опазването на здравето, инфраструктурата.

" Има доста тъжби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или елементи от нея, изпращат и непосредствено в Люксембург, а множеството – подават тук, в България. Има разнообразни благоприятни условия. Могат да изпратят имейл – на уеб страницата ни има цялата информация къде могат да пращат всевъзможни сигнали – по мейл, по пощата, непосредствено в Люксембург или тук в София, до нашия офис. Има 7 докладващи органа в България. Оценявам го, тъй като съм безусловно срещу да има монопол със единствено една институция, предаваща жалбите до Европейската прокуратура. Получавали сме от разнообразни управляващи разнообразни типове сигнали, само че не мога да разясня съответно в какво качество са докладвали за тези производства ", изясни тя по какъв начин може жителите да контактуват с Европейската прокуратяра.

" Според мен е значимо основният прокурор да бъде професионален, самостоятелен и деен. Това са главните пълномощия и отговорности на всеки основен прокурор. Според мен, независимостта е границата, която не трябва да се минава. Това е най-важното качество, което би трябвало да има прокуратурата – освен основния прокурор, а всички прокурори и съдии. Без самостоятелност на магистратите няма по какъв начин да се приказва за господство на правото и не може да се приказва за тъждество пред закона. Да си представим прокурор, който не е самостоятелен, да открие произвеждане против министър, против народен представител. Ще може ли да извършва отговорностите си без да се опасява, че на идващия ден може да бъде отстранен, да бъде осъден, дисциплинарно разследван или даже да бъде освободен от длъжността? Без тези гаранции, прокуратурата не може да бъде ефикасна ", съобщи тя, само че отхвърли да отговори на въпроса има ли доверие на българския основен прокурор.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР