Най-видимите и явни критерии за влизане в еврозоната, са Маастрихтските

...
Най-видимите и явни критерии за влизане в еврозоната, са Маастрихтските
Коментари Харесай

Проф. Минасян обясни какво ще се случи с местните капитали на недоразвита страна, включена в еврозоната

" Най-видимите и очевидни критерии за влизане в еврозоната, са Маастрихтските критерии. Един от тях е процентът за недостига – до 3%, различен – за инфлацията. Не единствено тези критерии са определящи за включването на една страна в еврозоната. Следят се и 14 индикатори за макроикономически несъответствия ". Те също се наблюдават, не са оповестени като наложителни. Това съобщи Гарабед Минасян от Икономическия институт на Българска академия на науките в ефира на NOVA NEWS.

" ЕЦБ следи и структурното взаимодействие сред разнообразни макропоказатели. Едно от най-важните индикатори е равнището на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в съпоставяне със страните от еврозоната. Нашият Брутният вътрешен продукт е към 33-35% на човек ", сподели Минасян.

По думите му, когато в еврозоната се включи страна, която е недоразвита, има заплаха от изсмукване на локални капитали в чужбина.

Забележително е разликата сред инфлацията в еврозоната, счита той и добави, че страната ни поддържа ниска ценова база по отношение на еврозоната. " Инфлацията в Румъния бе по-ниска, в сравнение с инфлацията в България. Румъния можеше да контролира процесите посредством паричната си политика, което ние не можехме да създадем поради ценовия съвет. Нашият лев е вързан за еврото, той не може да играе независимо. Играта на еврото е в компетенциите на Европейската централна банка (ЕЦБ) ", изясни Гарабед Минасян.

" Очакванията, че все още на включване на еврозоната ще има скок на инфлацията, не са оправдани. Работата е – по какъв начин по-късно инфлацията ще реагира. При включване в еврозоната преливането на ценовите резултати ще е блестящо изразено. Трябва да достигнем до 75% от междинното ценово ниво в еврозоната, в този момент сме на 55%. Единствената опция е когато инфлацията в страната е по-висока ", добави проф. Гарабед Минасян.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР