Най-вероятно в България вече циркулират и двата варианта на КОВИД-19

...
Най-вероятно в България вече циркулират и двата варианта на КОВИД-19
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Трудно е да се каже дали Омикрон е преобладаващ у нас

Най-вероятно в България към този момент циркулират и двата разновидността на КОВИД-19 - Делта и Омикрон. Делта очевидно не желае да отстъпи, само че Омикрон се популяризира в действителност много по-добре. Не е тъкмо открито какъв брой пъти превъзхожда Делта, само че сред три до шест пъти. Това сподели вирусологът проф. Радостина Александрова в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Тя уточни, че в доста страни към този момент Омикрон взима превес. Във всички случаи той си проправя път много интензивно, добави експертът.

Данните досега демонстрират, че отбраната против Омикрон при преболедувалите към този момент КОВИД или имунизираните с две дози е доста ниска. Имунитетът при преболедувалите и по-късно имунизирани или имунизираните с бустерна доза обаче е реагира добре на вируса. „ Това е повода, заради която бустерната доза се предлага много интензивно ", уточни проф. Александрова.

Тя цитира и отчет на Центъра за надзор на болесттите в Съединени американски щати по отношение на имунизацията против КОВИД-19 за деца. „ В него са дадени данни от изследване върху 30 000 деца, които са имунизирани. Те удостоверяват, че най-често при тях се следи болежка на мястото на инжектирането, отмалялост и главоболие ", изясни проф. Александрова.

Тя разяснява и по-сериозните странични резултати, измежду които и случаи на миокардит, след имунизация при деца. „ Във възрастовата група 5-11 години при сложени повече от 8 000 000 дози ваксини в Съединени американски щати са разказани 11 такива случая. 7 от децата към този момент са се възстановили, а 4 са в развой на възобновяване ", сподели тя.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР