Най-вероятно удълбаването на Пристанище Варна ще бъде спряно и изоставено,

...
Най-вероятно удълбаването на Пристанище Варна ще бъде спряно и изоставено,
Коментари Харесай

Спират удълбаването на Пристанище Варна, за да не падне Аспаруховия мост

Най-вероятно удълбаването на Пристанище " Варна " ще бъде спряно и изоставено, с цел да не падне Аспаруховия мост. Това стана ясно от изявлението на транспортния министър Николай Събев по време на първия блиц надзор в отрасловата парламентарна комисия, оповестява.

" Трябва да помислим дали си коства да удълбочаваме или да пренасочим парите за нещо, което по-бързо и дейно ще способства за по-силен стопански напредък в района ", съобщи Събев в отговор на въпрос на Българска социалистическа партия.

Той разгласи, че има два казуса към удълбаването - законосъобразността му и целесъобразността му.

Транспортното министерство към този момент е открило две нарушавания на закона по процедурата, заради което в сряда документите по случая е окомплектована и изпратена за  " неотложно разследване "  до вътрешния министър Бойко Рашков.

Оказало се, че компанията за жп поправки ТСВ не е имала право да превъзлага дейностите по плана и също така строителните бумаги не са написани от съответния реализатор, изясни Събев.

В отговор на въпрос на Mediapool транспортният министър сподели, че на този стадий инспекцията на министерството не е разкрила съответни нарушавания, свързани с Топлоелектрическа централа " Варна " на Ахмед Доган и Данаил Папазов.

Според Събев има и проблем с целесъобразността на удълбаването. Той удостовери думите на представителите на Българска социалистическа партия, че удълбочаването е невероятно в три точки, една от които е Аспаруховият мост. От левицата споделиха, че задачата за удълбаване на варненския канал до 14.5 метра е невъзможна при моста, тъй като основите му са на дълбочина 13.5 метра и в случай че те бъдат подкопани, той може да падне, без спомагателни укрепления. Подобен проблем съществувал и на още две места.

Действително има въпроси към устойчивостта на Аспаруховия мост, доколкото има сигнали от жители, които сигнализират за проблеми и сега, сподели Събев. Затова той и районният министър Гроздан Караджов са се договорили да стартира проучване на моста и неговата резистентност.

" Може би тези дейности по удълбочаване не са били нужни и тези 435 млн. лева са изхарчени без резултат ", заключи Събев.

Проектът за удълбаване на варненския канал е изпълнен на 80% и пътя на пристанището до Топлоелектрическа централа " Варна " е изработен, до момента в който до останалите 15 оператори това не се е случило.

" Този контракт не е предоставен по верния метод. Не е рационално обаче страната да го приключи, тъй като към този момент е изпълнен на 80% и може да стане по този начин, че пътят до Топлоелектрическа централа " Варна " е удълбочен, а до другите пристанищни оператори към момента не е. Ако го спрем те ще бъдат сложени в неподходящи условия по отношение на Топлоелектрическа централа " Варна ", тъй като едните ще имат дълбочини и ще могат да влизат огромни кораби при тях, а при другите няма да има същото прегазване и надлежно няма да могат да бъдат конкурентноспособни ", сподели служебният министър на превоза Христо Алексиев в интервю за Mediapool през ноември.

Според него рационалното решение е страната да завърши осъществяването на контракта, само че преди този момент да ревизира дали всичко е направено според условията и на рационални цени, а в случай че има нарушавания - да се разгласят обществено.

Проектът за удъбочаването

Проектът за удълбочаване на пристанище " Варна " бе предоставен посредством инхаус поръчка след покупката на Топлоелектрическа централа " Варна ", към чието пристанище води единият от каналите, от страна на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Проектът, който би трябвало да направи варненското пристанище конкурентно на това в румънския град Костанца, беше задействан от транспортния министър от кабинета " Орешарски "  Данаил Папазов през 2013 година

Впоследствие компания на децата на Папазов продаде на Доган 70 на 100 от компанията - притежател на Топлоелектрическа централа " Варна " за 3500 лв., с което почетният началник на Движение за права и свободи овладя добре напомпан от страната бизнес.

Година след сделката Доган регистрира през 2019 година дружеството  " Пристанище Топлоелектрическа централа Езерово "  като дъщерна компания на Топлоелектрическа централа " Варна ", чиято цел е да ръководи бъдещото комерсиално пристанище на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ-а във варненския залив.

Едва след влизането на Доган в плана той получи държавно финансиране. Това се случи при третия кабинет на Бойко Борисов. Обществена поръчка за удълбаването на пристанището обаче нямаше.

Вместо това се прибягна до познатата скица с инхаус възлагане на стойност 435 млн. лева сред държавното дружество " Пристанищна инфраструктура " (ДППИ) и държавното сдружение " Транспортно строителство и възобновяване " (ТСВ), които са под шапката на Министерството на превоза.

ТСВ, което по принцип се занимава с железопътни поправки, превъзлага дейностите на обединяването " Европейски Съюз Билд " ДЗЗД, което пък наема корабите с дълбачки от съветската " Гидрострой ".

Сега от думите на Николай Събев излиза, че превъзлагането е незаконосъобразно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР