Най-вероятно ще има балотаж между кандидатите за президент Румен Радев

...
Най-вероятно ще има балотаж между кандидатите за президент Румен Радев
Коментари Харесай

Центърът за анализи и маркетинг прогнозира балотаж между Румен Радев и проф. Герджиков

Най-вероятно ще има балотаж сред претендентите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков - демонстрират данните от национално представително изследване на Центъра за разбори и маркетинг, направено сред 6 и 10 октомври измежду 812 души.

Според данните желанията за гласоподаване за Румен Радев са 49,5 на 100, за проф. Анастас Герджиков - 22,3 на 100, за Мустафа Карадайъ - 9,1 на 100, за Лозан Панов - 7,5 %.

" Румен Радев може да завоюва на първи тур, само че тази възможност е доста дребна - мъчно ще събере над 50 %, тъй като ще има огромно прахосване на гласовете ", разяснява Юлий Павлов. " Другото условие е да гласоподават повече от половината гласоподаватели по лист, т.е. би трябвало да гласоподават 3 350 000, което ми се коства непостижимо ", счита той и предвижда балотаж сред Румен Радев и Анастас Герджиков.

Данните на Центъра за разбори и маркетинг демонстрират, че на парламентарните избори за ГЕРБ-СДС декларират, че ще гласоподават 24,2 на 100 от твърдо решилите да отидат до урните, а " Българска социалистическа партия за България " е втора с 15,8 % . " Продължаваме промяната " би получила 12,8 на 100, " ИТН " - 11,7 на 100, Движение за права и свободи - 11 %, Демократична България - 10,3 на 100, " Изправи се БГ!Ние идваме " - 3,2 на 100, сочат данните.

Юлий Павлов от Центъра за разбори и маркетинг посочи, че все още " Изправи се БГ!Ние идваме! " не влиза в Народното събрание , само че би трябвало да се има поради и статистическата неточност и с акция има опция да прескочи 4-процентната преграда.

" Разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия е над 8 % , тя е отвън статистическата неточност и на практика е нестопяема, разликата сред Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната " е три %, тя също е отвън статистическата неточност, само че е стопяема ", изясни анализаторът.

Според него " Продължаваме промяната " имат огромна външна страна и какво ще се случи с нея и с тези, които в този момент са решили да гласоподават за тях, не може към момента да се каже.

Приблизително еднакъв дял хора са твърдо решилите да гласоподават и са решили за кого - 51,3 на 100 за парламентарните избори и 52,1 на 100 за президентските. Юлий Павлов посочи, че въпреки всичко проучването не взема поради гласовете от чужбина, само че съгласно него финалната интензивност ще бъде под 50 %, още повече като се има поради обстановката с ковид.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР