Най-вероятно на пазара има още от яйцата, в които беше

...
Най-вероятно на пазара има още от яйцата, в които беше
Коментари Харесай

Може да има още наши яйца с фипронил, не ги яжте, ако са с тези номера

Най-вероятно на пазара има още от яйцата, в които беше открит фипронил над допустимите стойности.

Вчера стана ясно, че за първи път български производители на яйца са уличени в приложимост на неразрешеното вещество фипронил. Спряно е производството на три ферми - „ Консорциум Агробизнес” АД с две птицеферми с номера 3БГ04001, 1БГ04001 и „ Агроинвест Продукт”ООД с плантация номер 3БГ04003.

В 2 два склада бяха спрени над 150 000 бройки яйца.

„ Днес ще получим втория промеждутъчен отчет. Възбранените досега несъмнено не са всички яйца с фипронил, тъй като казусът продължава да се развива”, заяви в "Здравей, България " по NOVA доктор Любомир Кулински, шеф на дирекция „ Контрол на храните” в Българската организация по сигурност на храните.

“Още не може да се откри по кое време ръководството на тези ферми е пръскало с фипронил. Ако притежателят на фермата пръска с фипронил съзнателно, това е нарушение”, сподели още доктор Кулински.

Вече стартира изтеглянето от пазара на проблематичните яйца.

"Ако някой консуматор е закупил и има в хладилника яйца с тези номера, моят съвет е да не се употребяват, а да се върнат в комерсиалния обект, от който са купени ", посъветва доктор Кулински.

Скандал със инфектирани яйца в Европа

Фипронилът е препарат инсектицид, който се употребява в битката с насекомите, само че е неразрешен в отглеждането на животни. По данни на Световната здравна организация веществото може да повреди черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза, в случай че попадне в организма и се натрупа в него

Основна съставна част е на доста от предлаганите в комерсиалната верига начини за предотвратяване на дома от хлебарки и мравки. Използва се още във ветеринарната медицина – за отърваване на домашните любимци от бълхи, кърлежи и други евентуално рискови за животните и хората инсекти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР