Най-вероятно имате колега, който не веднъж си е позволявал да

...
Най-вероятно имате колега, който не веднъж си е позволявал да
Коментари Харесай

Как да се справим с арогантен колега

Най-вероятно имате сътрудник, който не един път си е разрешавал да ви споделя по какъв начин да си вършите работа. Микромениджмънтът е извънредно нездравословен за работната атмосфера, когато идва от вашият началник, а да не приказваме за неговите негативи, когато забележката идва от ваш сътрудник. Арогантният сътрудник може да усложни вашата работа и да унищожи ентусиазм ви.

Контролиращите и надменните хора могат да бъдат доста досадни, само че благодарение на верния метод на мислене и държание може да неутрализирате тяхната токсичност. Ето няколко техники, които могат да оказват помощ.

1. Запазете успокоение

Никой не обича да му се споделя какво би трябвало да прави и да бъде преустановяван по средата на своята работата от някой, който мисли, че знае по какъв начин да се оправи по-добре със задачата. Първичната ни реакция е да реагираме нападателно или просто да се предадем и откажем от всичко, което сме свършили досега. Именно за това е значимо да запазим успокоение и да задържим под надзор нашите страсти.  

Надменните хора разчитат на мощната ответна реакция, тъй като тя им разрешава да се показват като жертва: „ Просто пробвах да оказа помощ, а те ми се нахвърлиха все бях направил нещо неприятно! “

2. Бъдете директни

За да се справите с арогантния сътрудник, би трябвало да бъдете директни и решителни. Говорете със спокоен и професионален звук и пробвайте да извършите полемиката допустимо най-кратка и  ясна. Избягвайте сцените и не се дръжте неуважително. Добре е да обясните на този сътрудник, че неговото държание ви въздейства отрицателно и че желаете то да спре.

3. Не го приемайте персонално

Не забравяйте, че повода за държанието на вашия сътрудник не е във вас и не приемайте неговите думи и дейности персонално. Тези хора желаят да се усещат значими и да управляват останалите – вие просто сте индивида, който сега им е на разположение.

4. Просто ги игнорирайте

В някой обстановки, изключително в случай че неприятното им държание не стопира, макар всички ваши опити, най-хубавото решение на казуса е просто да ги игнорирате. Ако се научите да пренебрегвате неговите намеци и забележки, те губят своята успеваемост, а той губи чувството за надзор и значителност. Ако не друго, по този начин най-малко ще си спестите доста нерви и изгубено време.

5. Задайте граници

Бъдете поредни в одобряването и отбраната на вашите професионални и персонални граници. Вашите сътрудници би трябвало да знаят, че има граница, която не би трябвало да прекрачват в професионалното си отношение към вас.

6. Потърсете спомагателна поддръжка

Ако държанието на ваш сътрудник пречи на работата ви, не се опасявайте да говорите за това с вашия шеф или с управител човешки запаси. Потърсете поддръжка от други сътрудници, които са имали сходни прекарвания с проблематичната персона в офиса.

7. Дайте персонален образец

Когато си имате работа с нахален и преобладаващ сътрудник, или някакъв различен сложен човек във вашия живот, бъдете смяната, която желаете да видите. Отнасяйте се с другите по метода, по който бихте желали те да се отнасят с вас.

 

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР