Най-вероятно Европейският съюз няма да се постигне съгласие по новия

...
Най-вероятно Европейският съюз няма да се постигне съгласие по новия
Коментари Харесай

Асен Василев: Ако няма отстъпки за България за петролното ембарго, няма да подкрепим санкции

Най-вероятно Европейският съюз няма да се реализира единодушие по новия пакет от наказания против Русия през този уикенд, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, малко откакто стана ясно, че срещата на Европейски Съюз приключи без резултат. От самото начало позицията на България във връзка с петролното ембарго е ясна - в случай че има дерогация за част от страните, ние желаеме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим глобите, безапелационен бе той пред Българска национална телевизия.

" Едната причина е, че имаме огромно количество нефт, който идва от Русия. Другата е, че има да се довършат спомагателни съоръжения в " Лукойл " и " Нефтохим ", а и като знаете, сега цената на съветския нефт е много по-ниска от Брент ", сподели Асен Василев. Технологично " Лукойл " може незабавно да стартира да работи с друг от съветския нефт, само че това крие опасности от обгазяване и проблеми за околната среда. Словакия, Унгария, Чехия и други страни също имат терзания във връзка с ембаргото на съветския нефт, акцентира той.

" В момента взимаме газ по южния газов кулоар. " Булгаргаз " има контрактувани танкери до края на юли. Оттам влиза общоевропейската покупка - Европейски Съюз и Щатите имат контрактувани 50 милиарда куб. метра ", посочи Василев. И добави, че договарянията за доставки на природен газ се водят от " Булгаргаз ", а не от частни компании.

" Текат доста съществени договаряния и с азерската страна, с цел да подсигурим цялостните количества да тръгнат от май месец. Срещаме доста положително схващане от страна на Азербайджан, тъй че аз персонално съм оптимист, че това може и да стане ", посочи Василев.

Финансовият министър посочи, че се работи " да имаме достъп и до терминалите за полутечен газ в Турция, откъдето можем да получим към 17 милиарда кубически метра гориво ". България към този момент не може да разчита на " Газпром ", тъй като компанията се е посочила като безусловно некоректен сътрудник и обезсърчителен контрагент, безапелационен е Асен Василев. Страната ни гледа личния си интерес, а друг на Русия и всичко друго е извънредно тежка операция, уточни още той.

" Парламентът ни разреши всичко, което е поискала Украйна като помощ да ѝ бъде обещано. България си гледа интереса, който включва Украйна да излезе като победител в този спор и вършим всичко допустимо, с цел да може тя да завоюва ", съобщи вицепремиерът.

Василев е уверен, че Украйна ще излезе като победител във войната, само че изрази мнение, че спорът ще продължи най-малко четири-пет години, което значи военна стопанска система. Въпреки това съгласно него няма да има трагично обедняване.
Цените на енергоизточниците сигурно ще бъдат по-високи в целия свят. Със сигурност ще има и скок на храните, защото и Украйна, и Русия са големи производители на жито, зърнени култури и експортьори на международния пазар. Логистиката, изключително черноморската логистика, ще стане доста по-скъпа, защото се водят военни дейности в съседство, изясни финансовият министър.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР