Най-възрастният кандидат на изборите за местна власт в Гърция, които

...
Най-възрастният кандидат на изборите за местна власт в Гърция, които
Коментари Харесай

102-годишен се кандидатира за кмет в Гърция

Най-възрастният претендент на изборите за локална власт в Гърция, които ще се проведат тази неделя, е на 102 години, съобщи атинската медияАНА-МПА, представена от Българска телеграфна агенция.

От обработката на данните за изборите излиза наяве, че „ освен за любовта няма възраст, само че и за присъединяване в публичния живот “, написа гръцката организация, като отбелязва, че 102-годишен претендент претендира за поста на общински консултант в Пирея.

В същото време в общините Ихалия и Трифилия сред градовете Йоанина и Лариса в Централна Гърция има двама претенденти на 98 години, а в бюлетините на северния гръцки район Централна Македония и на община Солун вземат участие други двама претенденти на по 96 години.

Агенцията отбелязва също, че шестима кметове нямат потребност да вземат участие в предизборни акции или да се тормозят за резултата от урните, защото са си обезпечили преизбирането като единствени претенденти. Трима от тях ще бъдат избрани отново за трети следващ мандат, двама – за втори мандат, а един – за четвърти.

Що се отнася до съотношението сред мъже и дами, които аплайват за управителни позиции в 332-те гръцки общини, дамите съставляват 13,5 % от общия брой или 164 дами при 1047 мъже.

През 2019 година измежду претендентите за кметове е имало 176 дами (10,8 процента), от които са били определени 18. На изборите през 2014 година кандидатките са били 153 (10,6 процента), измежду които с задоволително гласове са се сдобили 15.

Подобна е картината и при претендентите за районни управници на 13-те района (периферии) в страната. Мъжете по отношение на дамите са 67 против 11. През 2019 година дамите отново са били 11 при 102 партийни листи и е била определена единствено една от тях, на Йонийските острови. През 2014 година от общо 17 кандидатки са определени две – в Атика и на Северноегейските острови.

Пълният брой претенденти, които са подали заявление за присъединяване на локалните избори в Гърция тази неделя през уеб страницата на Министерството на вътрешните работи, е 151 766 или 2 % от гръцките жители, живеещи в страната. При тях съотношението сред мъже и дами е по-равностойно – 59 по отношение на 41 %, само че е малко над наложителната квота, планувана в законодателството, написа АНА-МПА.

Законът в Гърция планува наложителна квота от 40 % за дамите в бюлетините, прецизира осведомителният уебсайт „ Протагон “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР