Най-важното за всеки собственик на вълнист папагал е неговият домашен

...
Най-важното за всеки собственик на вълнист папагал е неговият домашен
Коментари Харесай

Диария при вълнистите папагалчета - причини и лечение

Най-важното за всеки притежател на вълнист папагал е неговият домакински любим да бъде постоянно здрав и жизнен, с цел да го радва с бърборенето и радостните си намира. За страдание, папагалчетата страдат от много заболявания и едно от най-неприятните проявления на здравословен проблем е диарията. Какви са аргументите и лекуването на диарията при вълнистите папагали?

Първата стъпка гуляй съществуване на подобен проблем е стопанинът да се опита да открие повода за положението. Възможностите са следните:

1. Внезапна смяна на диетата или покупка на храна за вълнисти папагалчета с неприятно качество.

2. Нарушаването на хигиената в клетката също може да се окаже причина за диария при вълнистите папагали.

3. Проблем с водата, която не се понася добре от птицата.

4. Прекомерно количество плодове и зеленчуци в менюто на папагалчето.

5. Лошо позиционирана клетка, където не доближава задоволително светлина или е до правоприемник, който излъчва звук, топлота и други непоносими за птицата неща.

6. Болест, паразити или нарушаване в работата на вътрешните органи.

Всеки собственик би трябвало да бъде наясно, че диарията при папагалите е 2 типа. Едната се назовава полиурия, а другата диария.

Първата съставлява нарастване на количеството урина в отпадния артикул. Състоянието е краткотрайно и нормално се дължи на напрежението, диетата и други фактори, които могат да се отстранят или минават сами.

Диарията е нарастване на количеството вода в изпражненията и е рисково положение, което води до бърза дехидратация и гибел на папагалчето.

Лошата храна, с попаднали химикали в нея може да провокира интоксикация в организма на папагалчето. Диарията се явява защитна функционалност на организма, който се пробва да се освободи от токсините. Диарията постоянно е съпроводена от повръщане и тогава птицата е застрашена по-силно. При храносмилателни разстройства или заболяване може да се следи разстройство, съпроводено от повръщане. Патогенните бактерии, гастритът и възпаленията в пикочната система, както и всички разстройства, свързани със стомаха и червата, могат да провокират диария.

Обикновено при такива аргументи папагалчето стопира да се храни. Дискомфортът, който изпитва, интуитивно го кара да спре храната, с цел да се защищити от заболяването. Птичето стои омърлушено на дъното на клетката си и очевидно наподобява болно.

Прекаленото количество мазни храни като семена, ядки и мляко също може да станат причина за диария. Инфекциозните увреждания на черния дроб, артритни проблеми и други болести могат да се проявят с подобен непредвиден признак. При болести на червата или органи на храносмилателната система може да се появи и кръв в изпражненията.

 Двойка вълнисти папагали

Как да лекуваме диарията при вълнисто папагалче?

Първото нещо, което би трябвало да се направи, е да се почисти птицата от нечистотията, като се стартира от перата, клоаката и на всички места, където е зацапано. След това е нужно да се откри от експерт каква е повода за диарията, с цел да се стартира лекуване. Това би трябвало да стане незабавно, тъй като забавянето може да е съдбовно.

При по-леки признаци на диария при вълнистите папагалчета нормално лекуването е посредством деен въглен, който се дава с водата, с цел да се спре диарията. Необходимо е птицата да се затопли. Помещението би трябвало да бъде с приятна температура и да се изключи всякакво течение.

Хранителната диета би трябвало да се промени, без значение дали повода е в храната, или има различен източник. Вареният ориз е подобаваща храна, а плодовете и зеленчуците краткотрайно се стопират.

За да не се дехидратира вълнистото папагалче, водата би трябвало да е налична непрестанно и постоянно да се подменя с чиста, с цел да може птицата да възвърне водния баланс в тялото си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР