Най-важната функция на микроелемента магнезий е да участва в образуването

...
Най-важната функция на микроелемента магнезий е да участва в образуването
Коментари Харесай

Симптоми за липса на магнезий в организма

Най-важната функционалност на микроелемента магнезий е да взе участие в образуването и метаболизма на костите. Без него е невероятно реализирането на към 300 биохимични реакции, поучават експерти, представени от zdrave.to.
Други функционалности на магнезия: работи като регулатор на клетъчния растеж; взе участие в синтеза на протеиновите молекули; спомага за отпущането на мускулите на вътрешните органи и кръвоносните съдове; поддържа стабилността на ДНК и РНК, предотвратявайки развиването на мутации; форсира елиминирането на токсините от тялото; дружно с витамин В6 предотвратява отлагането на калций в бъбреците и жлъчния мехур; управлява равнищата на кръвната захар.
Също по този начин, минералът играе ролята на натурален антидепресант: той понижава процесите на възбуждане в централната нервна система и редуцира чувствителността на организма към негативни външни въздействия.

Симптоми за липса на магнезий в организма
Необходимата дневна доза магнезий зависи от възрастта, пола и физическото положение на индивида. За деца под една година нормата е 70 mg дневно, за дами - 320 mg, за мъже - 400-450 mg. Повишена потребност от магнезий се отбелязва при хора, занимаващи се с тежък физически труд, по време на бременност и кърмене, в интервал на натоварен напредък, в преклонна възраст. Също по този начин, във високи дози микроелементът е нужен на постоперативни пациенти, спортисти, пушачи и тези, които злоупотребяват с алкохолни питиета.

Тялото реагира доста бързо на неналичието на магнезий и алармира с разнообразни признаци. Основните признаци на дефицит на хранителното вещество са:
чести инфекции; непрекъсната отмалялост, понижена работоспособност; неприятно въодушевление, безпокойство; нараснала сензитивност към шум; безсъние; виене на свят, неоснователно главоболие; трептене, конвулсии; намаляване на кръвното налягане, нарушавания на сърдечния темп.
При децата неналичието на минерала се демонстрира с чести прищявки, раздразнителност, усложнения с ученето и в общуването.

За да се отстрани хроничната хипомагнезиемия, лекарите предписват медикаменти и добавки, съдържащи магнезий. Можете също по този начин да попълните неналичието на детайла, като коригирате диетата си.

Списък на потребните храни
Магнезият се съдържа в доста храни. Най-богати на магнезий са: суровите тиквени семки – 530 мг на 100 г артикул, пшеничните трици – с 450 мг на 100 г, слънчогледовите семки – съдържат 325 мг на 100 г, лешниците – 315 мг, суровото кашу - 270-290 мг, печените бадеми – 260 мг, динята – 224 мг, фъстъкът – 180 мг, морското зеле – 170 мг, орехът - 90-100 мг, елда, която съдържа 50 мг, ръжен самун – 40 мг на 100 г артикул.

Някои субстанции нарушават усвояването на детайла. Едновременната консумация на магнезия с натрий (Na), калций (Ca), фосфор (P), желязо (Fe) и прекомерно мазни храни понижава усвояването му от организма. Злоупотребата с кафе, алкохол, бяла захар също нарушава усвояването на хранителното вещество. Излишъкът на калий форсира отделянето на магнезий през бъбреците. Минералът се усвоява добре от организма в композиция с витамини В6 и Е. Витамините С и D също покачват фармакологичните му свойства.

Нормализирането на равнищата на магнезий усъвършенства благосъстоянието на тялото и понижава вероятността от заразяване с инфекциозни болести, и чувствителността към стрес. Малкият недостиг на детайла може да бъде отхвърлен посредством управление на диетата. Понякога е задоволително просто да увеличите потреблението на даден артикул.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР