Най-успешната ни бадминтонистка в историята Петя Неделчева получи поредното признание

...
Най-успешната ни бадминтонистка в историята Петя Неделчева получи поредното признание
Коментари Харесай

Петя Неделчева – Терминатор с перо

Най-успешната ни бадминтонистка в историята Петя Неделчева получи следващото самопризнание преди дни. Старозагорката бе удостоена с наградата за №1 на 50-летието, на връх рождения ден на този наш спорт. Играе на три олимпиади, а в Атина 2004 е пета, най-успешното класиране за българския федербал на сходен конгрес. Бивша №8 на планетата и трета на двойки. Десет години е в топ 15 на международния бадминтон, където превъзходството е напълно на азиатците.

„ В Азия се усещам най-добре – споделя Петя Неделчева, за родината на федербала. – Там няма разделяне на народи. Ако играеш добре, публиката те поддържа от началото до края, без значение от коя страна си. ”

Момичето от Стара Загора си заслужава уважението на локалните след впечатляващи победи над домакините в спорт, считан за вяра при тях. Впечатлен от гения на българката е един от най-богатите предприемачи в Малайзия, само че и вманиачен почитател на играта с перцето – Андрю Кан, който й предлага спонсорство. Финансовата поддръжка продължава над 10 години, с помощта на която Петя взе участие на най-силните шампионати в света, има и най-хубавите условия за подготовка. А до момента в който е на съревнование в Куала Лумпур, употребява президентския апартамент на Кан в хотел „ Хилтън ”.

Голяма заслуга за триумфите й обаче има нейният треньор Орлин Цветанов, с който са неразделни към този момент 18 години. Когато я вижда за първи път той въобще не е впечатлен от нейната игра. Не желае да я тренира, тъй като си има други бизнес проекти. Но след дълги увещания от околните й най-сетне я взема. И съвсем я осиновява. Дава й един от своите жилища в София, а тя се нанася да живее дружно с майка си и баба си. За благополучие фамилията в никакъв случай не се бърка в работата на треньора, а резултатите не закъсняват. Цветанов трансформира напълно стила й на игра, предвижването по корта… И още на първото европейско за девойки Петя печели орден на сингъл и на двойки с Мая Иванова, и то във възраст по-голяма от нейната. Следва триумф след триумф. Десет години играе в Дания, след това в Италия, Франция. Но в България постоянно се състезава единствено за „ Левски Люлин ”.

Макар че е равностойна на азиатките, Неделчева не съумява да покори международния или европейски връх. В най-силните й години 4 страни натурализират китайки и те все препречват пътя на нашето момиче. „ Орлин Цветанов, е като мой втори татко ”, доверява Неделчева.

А той пък признава, че с помощта на нея е станал знаменит треньор и няколко пъти е обиколил света.

Звездният тандем претърпява и хубави, само че и сложни моменти. Най-вълнуващо е преживяването на олимпиадата Атина 2004. През целия шампионат Петя играе с контузия, само че гледа да не й обръща внимание. Още в първия мач се среща със посочената за любимка за орден Тина Расмусен (Дания). Специалистите отписват българката, само че на корта се случва друго. Неделчева печели в три гейма, а последния взема инфарктно с 2 точки разлика. „ Всички в залата бяха замрeли ”, спомня си тя.

И по този начин, победа след победа, стига до четвъртфинал, само че болките в коляното пречват да реализира до освен това от влиятелното пето място.

Именно този триумф Петя регистрира, като най-ценен в кариерата си, въпреки че стига до финали на супертурнири с наградни фондове над 700 000 $.

А най-тежкият миг, и то с български привкус, дуетът изживява година преди олимпиадата Лондон 2012. Заради мениджърски ползи мощните хора на деня тогава се пробват да разделят треньор и играч. И когато офанзивата не съумява, всички национални получават възбрана да упражняват с Неделчева. Поради липса на спаринг сътрудници Петя отива в Испания. Но подготовката й към този момент е нарушена. На игрите губи и става 17-а. Благодарение на българката обаче нейната испанска партньорка Каролина Марин след 4 години е олимпийска шампионка в Рио, а преди този момент е два пъти №1 в света.

В момента Неделчева чака първото си дете, само че не се е отказала от олимпийската си фантазия за орден. Още повече, че има огромен потендиал с новата си дуетна половинка Мария Мицова. Двойката стана пета в Европа след единствено 11 месеца работа и от небитието се изкачи до 28-мо място в света. А пък и след майчинство спортистките се връщат като че ли още по-силни. Стефка Костадинова, Румяна Нейкова, които стигнаха до златните си олимпийски оценки след майчинство са ярки образци за това. А може пък в Токио 2020 и да настъпи звездният момент на Петя.

Майстор е на азиатската кухня

Петя има забележителни кулинарски умения. Готви още от 14-годишна, учила се е сама, а обичаната й кухня е азиатската. Но около брачна половинка си Веселин, който е вегетарианец, се е специализирала в постните блюда и обичаната му баница. Той е юристконсулт. Двойката постоянно може да се види на спектакъл или кино. Завършила е Националната спортна академия с треньорски профил. И към този момент сполучливо съчетава новата си специалност със спортната кариера. Дори приготвя националите ни за глухи. И признава, че добре се усеща в тази роля, само че по този начин усеща отговорността много по-силно.

За нея

Никога не демонстрира боязън от противниците си

Петя е един от най-необикновените състезатели по бадминтон, които в миналото съм срещала. Успехът й се дължи на нейната увереност и усърдие. Влюбена е в бадминтона и се радва на надпреварата. Никога не демонстрира боязън от съперниците си и в никакъв случай не се отхвърля. Психическата й резистентност я прави мощен противник.

Тя е сърдечна и една от най-очарователните състезателки в нашия спорт. А времето прекарано с нея след надпревари и подготвителни лагери е занимателно и доста прелестно. Пожелавам й още доста триумфи.

Ксу Ксунвей, китайката е трикратна еврошампионка, състезава се за Германия

Има мощен темперамент, само че нямаше шанс

Прекрасен човек е Петя. Лъчезарна, доста работлива и извънредно упорита. През цялата си кариера се бори със съществени травми и сподели мощен темперамент. Като треньор с нея ми е обвързвана най-хубавата част от живота. Но нямаше шанс. Доминацията на четирите китайки в продължение на 10 години я лишиха от международна и европейска купа. Тя бе измежду най-високопоставените европейки. Сега като треньор е доста привързана към младите. Била е на лагер на всички места в Азия – знае, може, опитна е. Готов е след време да поеме и националния тим.

Орлин Цветанов, персонален треньор

Уникално положителен човек

Усмивката й не слиза от лицето, неповторимо положителен човек. С нея сме се засичали най-много по олимпиади. Дори и да не успее подвига главата и продължава напред. Не се отхвърля, не се сърди, не мрънка. Истински войник. Бори се. Последно се видяхме в самолета от Истанбул. Връщаше се с тима за глухи. И отново усмихната и лъчезарна. А с държанието си зарежда и всички към себе си. Страхотна е.

Мария Гроздева, двукратна олимпийска шампионка по пукотевица
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР