Най-усилено жилищно строителство в София кипи в кв. Витоша. Това

...
Най-усилено жилищно строителство в София кипи в кв. Витоша. Това
Коментари Харесай

В София най-много се строи в кварталите с лоша инфраструктура

Най-усилено жилищно строителство в София кипи в кв. " Витоша ". Това е един от столичните квартали, чиито поданици редовно стачкуват против неприятната обществена инфраструктура като улици, зелени площи, просветителни институции.

В тази част на София доминират частни парцели, които интензивно се застрояват. Публичната благосъстоятелност е малко и се постанова да се отчуждават терени за създаване на улици, детски площадки, учебно заведение. За това и построяването на инфраструктурата изостава с години от строителството на здания.

Според изследване на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton към края на 2017 година в градеж в квартал " Витоша " са били жилищни здания с обща разгъната застроена повърхност от близо 137 000 кв. м.

Проблемите

Преди десетина дни представители на недоволните от изискванията на живот в кв. " Витоша " жители, се срещнаха с управлението на Столичната община. Тогава от локалната власт обясниха, че кварталът се състои от върнати на частните притежатели аграрни земи, от 404 дка за улици частни остават към 270 дка. Ще се направи проект с най-спешните за отчуждаване парцели. Трябва да се разшири и канализационната мрежа, за което също би трябвало да се отчуждават парцели - на първия стадий към 80 дка. Търси се място за създаване на учебно заведение, а детска градина има от 2014 година Все още се работи по въпроса с детските площадки.

Подобно е ситуацията с инфраструктурата и в различен софийски квартал, изживяващ строителен взрив - " Малинова котловина ". Там в градеж са здания със разгърната застроена повърхност от 112 000 кв. м. В челната петица влизат още " Манастирски ливади-Изток ", жк " Младост 4 " и " Студентски град ".

В ценови проект посочените региони попадат в междинния сегмент на пазара с офертни равнища за ново строителство от 1020 евро/кв. м в " Студентски град " до 1160 евро/кв. м в " Малинова котловина ", демонстрира изследването.

Перспективи

" Всички региони се намират в южната и югоизточната част на София, където жилищният пазар е най-активен и има засилен интерес за ново строителство. В същото време, съществуването на огромни свободни площи в част от тях разрешиха започването на по-мащабни планове ", обясниха от консултантската компания. В обсега на изследването влизат също квартали като " Овча купел " и " Кръстова вада ", където метрото напредва или към този момент е реалност, и ползата за ново строителство е висок.

В вероятност най-силен растеж на строителната интензивност се чака в " Манастирски ливади-Изток ", където на стадий план или капиталово желание към края на предходната година са били над 220 000 кв. м жилищни площи. Районът към момента страда от неналичието на канализация и инфраструктура, само че с решаването на тези проблеми в вероятност ползата към него е висок, написа в разбора.

" Като цяло строителството на жилищни здания остава съсредоточено в южните и югоизточните региони на София, където през последните години бяха подписани и по-значими покупко-продажби за придобиване на имоти. Интересът е главно към по-големи незастроени региони и остарели промишлени зони в тази част на града, които с развиването на метрото и инфраструктурата са на път радикално да трансформират образа си ", разяснява Пламен Бачев, управител " Консултиране и оценки " в Cushman & Wakefield Forton.

Изводите на компанията са направени въз основата на разбор на над 270 плана на стадий градеж, план или капиталово желание, с обща разгъната застроена повърхност от над 2.5 млн. кв. м. Само площите в градеж са над 1 млн. кв. м. Разглеждани са здания от над 3000 кв. м.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР