Най-употребяваният зеленчук в готвенето - морковът е изключително богат на

...
Най-употребяваният зеленчук в готвенето - морковът е изключително богат на
Коментари Харесай

Морковите са полезни за всички и най-вече за бременни и бебета

Най-употребяваният зарзават в готвенето - морковът е извънредно богат на витамините А, В, С и на минерални соли, без да е калоричен. Това го прави незаместим за бременни дами, на които се предлага по чаша сок от пресни моркови всяка заран,  за контролиране на перисталтиката . И на възрастни хора – настърган или цялостен недопечен, варен под форма на пюре или в разнообразни ястия, той намалява  разстройствата в зрението  и се предлага и на страдащи от  хепатит, диабет, ревматизъм, астма .

При  изгаряния и екземи  този зарзават оказва помощ под форма на компрес – настърган и натрапен на нараненото място, успокоява изгорено и абцеси. Морковеният сок е потребен по принцип  за кожата  и освежава, по тази причина можете да го употребявате като лосион за тонизиране и лекуване на екземи.

За кърмачетата морковите са чудесна храна, особено  при разстройство . Една изпитана рецепта за този случай:

Обелете и настържете 500 г зрели моркови и ги варете в 1 литър вода, до момента в който омекнат напълно. После претрийте през цедилка и долейте толкоз вряла вода, че да се получи 1 литър. Посолете течността с не повече от 3 г сол, налейте в бутилка и съхранявайте на проветриво място в разстояние на 24 часа. Преди да напълните шишето с биберон, разклатете.

Когато кърмачето е с разстройство, тази течност ще помогне да се контролира стомахчето му и след първото постоянно изхождане можете да намалявате морковената запарка за сметка на млякото.

Новите родители
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР