Най-трудната логическа задача на света е загадка, измислена от американския

...
Най-трудната логическа задача на света е загадка, измислена от американския
Коментари Харесай

Решете Най-трудната логическа задача на света

" Най-трудната логическа задача на света ” е мистерия, измислена от американския мъдрец и логик Джордж Булос и е оповестена в Харвардския метафизичен вестник през 1996 г.  Тя е следната:

Тримата богове А, Б и В се назовават, без значение на реда на наименуване, Истински, Лъжлив и Случаен. Истински постоянно приказва истината, Лъжлив постоянно лъже, а дали Случаен ще каже истина, или неистина, е безспорна случайност. Вашата задача е да определите името на А, Б и В, като им зададете три въпроса, на които може да се отговори единствено с „ да ” или „ не ”. Всеки въпрос може да бъде задаван единствено по един път и на един господ. Боговете схващат вашия език, само че ще ви дават отговор на своя, в който думите за „ да ” и „ не ” са „ da ” и „ ja ”. Само че вие не знаете коя дума кое значи.

Булос предлага следните насоки:

- Може да зададете на един господ повече от един въпрос (но тогава ще се лишите от правото да зададете въпрос на различен от боговете)

- Какъв е вторият въпрос и на кой господ е заложен може да зависи от отговора на първия въпрос. (Същото, несъмнено, важи и за третия.)

- Дали Случаен споделя истината или лъже е феномен, за който би трябвало да мислите по този начин: той като че ли зависи от подмятането на монета в мозъка му. Ако се падне тура, той споделя истината; в случай че е ези – лъже.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР