Най-тежката суша в Европа от години доведе река Дунав до

...
Най-тежката суша в Европа от години доведе река Дунав до
Коментари Харесай

Ниските нива на водите в Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война

Най-тежката суша в Европа от години докара река Дунав до едно от най-ниските ѝ равнища от съвсем век насам, разкривайки останките на десетки натоварени с експлозиви немски военни кораби, потопени по време на Втората международна война покрай речното пристанище Прахово в Сърбия, оповестява Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Low water levels on Danube reveal sunken WW2 German warships
— Reuters (@Reuters)
Тазгодишната суша - обсъждана от учените като разследване на световното стопляне - извади на показ повече от 20 кораба

в сектор от река Дунав покрай Прахово в Източна Сърбия, доста от които към момента съдържат тонове муниции и експлозиви и съставляват заплаха за корабоплаването.

"Германската флотилия е оставила след себе си огромна екологична злополука, която заплашва нас, жителите на Прахово " ,

споделя Велимир Траилович, 74-годишен пенсионер от Прахово, който е написал книга за немските кораби.

Работниците в локалната риболовна промишленост също са изложени на риск,

в това число и от Румъния, която се намира тъкмо от отсрещната страна на реката.

Месеците на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик по жизненоважни артерии в други елементи на Европа ,

в това число Германия, Италия и Франция. В Сърбия управляващите прибягнаха до драгиране, с цел да запазят плавателните пътища по Дунав отворени.

При Прахово някои от останките от кораби са стеснили плавателния път в този сектор на Дунав до едвам 100 метра от 180 метра.

Разпръснати по коритото на реката, някои от корабите към момента пазят своите оръдия, командни мостове, счупени мачти и изкривени корпуси, а други са съвсем напълно потънали под пясъчните крайбрежия.

През март сръбското държавно управление разгласи търг за избавяне на корпусите и транспортиране на боеприпасите и експлозивите.

Цената на интервенцията се прави оценка на 29 млн. евро.

На заглавната фотография: Останките на транспортен съд, потопен по време на Втората международна война, се разкриват от извънредно ниското равнище на водата на река Дунав покрай Vamosszabadi, северозападна Унгария, 17 август 2022 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР