Най- тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража“,

...
Най- тежката мярка за процесуална принуда – задържане под стража“,
Коментари Харесай

Хванатият с подкуп служител на Икономическа полиция - Варна, остава в ареста

Най- тежката мярка за процесуална насила – " задържане под стража “, дефинира Варненският областен съд на 35-годишния Стоян Г. - чиновник на отдел " Икономическа полиция “ в ОД на МВР-Варна и на 43-годишния му помощник - Ивелин Н, оповестиха от пресцентъра на съда. Двамата са привлечени като обвинени на 15 август за пожелан и получен от тях рушвет. Деянието е осъществено в изискванията на продължавано закононарушение.

Според обвиняването, Ивелин Н. се свързал със притежател на компания, против който било формирано досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение против финансовата и кредитната система. На 24 юли тази година, той предложил на мъжа да даде рушвет, с цел да бъде осуетено воденото против нещо наказателно произвеждане. Посредникът обяснил, че сумата от 8 000 лв. ще бъде предадена на разузнавача от бранш " Престъпления против финансовата и кредитна система “ към Икономическа полиция –Варна. Той от своя страна трябвало да укрие писмени доказателства, събрани по време на следствието. По данни на прокуратурата, по този начин на 11 и 14 август, притежателят на компанията дал надлежно първо 2 000 лева, а по-късно още 1 000 лева

За осъщественото закононарушение, Наказателен кодекс планува наказване " отнемане от независимост “ от 3 до 10 години.

Според закона, мярка за неотклонение " задържане под стража “ се взема, когато е налице обосновано съмнение, че обвиненият е направил закононарушение, което се санкционира с отнемане от независимост или друго по-тежко наказване, и доказателствата по делото сочат, че съществува действителна заплаха той да се укрие или да извърши закононарушение. При установяване на ограниченията за неотклонение се вземат поради степента на публичната заплаха на закононарушението, доказателствата против обвинения, здравословното положение, фамилното състояние, специалността, възрастта и други данни за личността му.

Двамата мъже не са осъждани. Имат непрекъснати адреси, на които живеят.

В днешното правосъдно съвещание, юристите на Стоян Г. и Ивелин Н. желаеха по-лека мярка за неотклонение – домакински арест или парична гаранция. Защитникът на полицейския чиновник, уточни че той има малко дете и брачна половинка, за които се грижи, изплаща и заем и не би се укрил. Освен това към този момент бил отхвърлен от служба, заради което риска да извърши закононарушение, като повлияе на следствието, към този момент не съществувал.

Адвокатът на 43-годишния Ивелин Н., посочи че той също има семейство и възрастен родственик, за които се грижи. Освен това има здравословни проблеми и пребиваването му в ареста ще го затрудни да се грижи за положението си. Пред съда мъжът съобщи, че не работи.

Като прегледа събраните досега доказателства, Варненският областен съд реши, че и за двамата може да се направи обосновано съмнение, че са съпричастни към закононарушението, за което са упрекнати. Според правосъдния състав, не е налице действителна заплаха двамата да се укрият. Не по този начин обаче счита правосъдният състав за заплахата да извършат закононарушение. Предвид ранния стадий на следствието, следва събирането на още доста доказателства и разпити на доста очевидци, заради което за съда рискът Стоян Г. и Ивелин Н. да извършат закононарушение против правораздаването – като се опитат да въздействат на следствието е действителен. Това стимулира Варненският областен съд да дефинира по отношение на двамата мярка за неотклонение " задържане под стража “, като най- подобаващата все още.

Определенията подлежат на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР