Най-тежка е обстановката в община Враца, където е обявено и

...
Най-тежка е обстановката в община Враца, където е обявено и
Коментари Харесай

Остава тежка обстановката във Врачанско

Най-тежка е ситуацията в община Враца, където е оповестено и отчасти бедствено състояние. Зимната конюнктура в страната към момента е усложнена.

Над 700 обитаеми места без ток и вода, произшествия, транспортни блокади и безпорядък, евакуирани хора, 280 затворени учебни заведения. Такава е равносметката след изобилния снеговалеж в страната.

Тежка остава обстановката в Северна България. Пътищата са заледени, на доста места затворени, духа мощен вятър и подухва сняг.

През целия ден екипи възвръщат провалите след изобилния снеговалеж. В над 280 учебни заведения в страната децата не бяха на учебно заведение през днешния ден.

" Скаричката съм си донесъл в енергото, ето ще си сложа и мезенце. Чакам отговор по кое време ще има ток ".

Нервите на Явор Павлов от Калипетрово не устоят и стоварва гнева си върху енергото в Силистра. След цяло денонощие без ток нахлува в офиса им с празненство грил и дъска за рязане в ръка.

" 24 часа не съм ял и децата ми гладни стоят. Искам удължител да си направя сандвич и да се наям. Не ме интересува. Полиция, молиция, който искаш викай! Чакам, тъй като на следващия ден пристигам със сопата. Като не вдигате телефоните, по този начин ще бъде! ", съобщи Явор Павлов.

След появяването на двама служители на реда видеоклипът прекъсва.

Второ денонощие на мрачно и студено са хиляди фамилии в страната. В Павликени също нямат опция да се стоплят.

" Абсолютно сме възмутени. Да видите вътре защо става въпрос. Даже не знам каква е температурата. Имаме детенце, което е на 11 години ", добави Зоя Михайлова.

От енергото им дали обещание на следващия ден да пуснат тока. Евентуално. В Софийска област над 1200 чиновници отстраняват повредите в електрозахранването.

" Сега енергото обикаля и не знаят къде е повредата. Как да знаят къде са повредите ", добави Иван Иванов, с. Росоман, община Божурище.

Въпреки това снежната конюнктура в региона се възстановява.

" Колеги безусловно не спаха последните 48 и повече часа и работеха, с цел да можем да отпушим града. Основните пътни артерии са изчистени добре,вече напредва доста работата и по кварталите. А тази седмица ще създадем и обща среща, с цел да оценим кое направихме добре, кое не ", разяснява кметът на София Васил Терзиев.

А във Врачанско, където снежната завивка е най-дебела в страната – 44 см, разчитат на военни в разчистването на пътищата. Въпреки това рейс с служащи излезе от пътя в село Фурен и се заби в къща. Двама от пасажерите са с леки пострадвания.

" Изключително мъчно е напредването. Има села, където сме предложили да затворят пътищата като Три Кладенци, Девене, Чирен, само че хората не го съблюдават и си проправят път през преспите. Дори сега изваждаме хора, заглъзнали в снега ", съобщи кметът на Враца Калин Каменов.

" Не можем да се приберем. 300 метра остават до селото и одене по тъгите. У Чехия малко да стане нещо, министър у пандиза ", добави Валентин Петков, гражданин на с. Лесура.

В снежна обсада остава и област Разград. Заради навяванията снегът мъчно се чисти. Коли и камиони изчакват с часове в преспите.

" За Русе пътувам за болничното заведение. Наложително ни е! ", разяснява Зюнгюл.

Над 20 души, измежду които деца и бременни дами, са приютени на топло в пожарната работа в Разград, а непочистеният проход Троян - Кърнаре обърка проектите на 30 души. Те са в хотели под Беклемето и не могат да се приберат по домовете си.

" И сме заковани тук. Пътят, който би трябвало да се пробие е 4,5 км ", сподели още Иван Кънев.

А за несправяне със отговорностите си компанията, ангажирана с почистването на тротоарите в Русе, ще бъде глобена от общината.

Вижте още в директното включване на Мирослава Георгиева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР