Ако клиент остане повече от 24 часа без електрозахранване по

...
Ако клиент остане повече от 24 часа без електрозахранване по
Коментари Харесай

Как да потърсите правата си, ако ви спрат тока за дълго време - вижте съветите на омбудсмана

Ако клиент остане повече от 24 часа без електрозахранване по виновност на съответното сдружение, той може да подаде до енергийното дружество сигнал или тъжба и да претендира наказателна клауза. Това излиза наяве от директива, оповестена от омбудсмана Диана Ковачева по отношение на многочислените запитвания на жители от цялата страна, потърпевши от неналичието на ток часове и дни наред след изобилните снеговалежи в събота и неделя.

Омбудсманът предизвестява, че жителите би трябвало да са самодейни и да потърсят правата си, като могат да го създадат като подадат тъжба или сигнал към съответното електроразпределително дружество (ЕРП). Освен това, всеки, който счита, че е ощетен и всеки, който има спомагателни вреди, може да ги претендира и по правосъден ред.

Инструкция за приемане на отплата от електроразпределителни предприятия за оставане за нескончаем интервал без електрозахранване

Компенсации по Общите условия на договорите за достъп и транспорт на електрическа сила през електроразпределителната мрежа на трите електроразпределителни сдружения в страната („ Електроразпределителни мрежи Запад “ ЕАД, „ Електроразпределение Север “ АД и „ Електроразпределение Юг “ ЕАД):
Дължи се наказателна клауза в размер на 30 лева, в случай че обект на клиент остане без доставяне с електрическа сила по виновност на съответното сдружение повече от 24 часа.Дължи се спомагателна наказателна клауза в размер на 20 лева за всеки почнал интервал от 12 часа, през който клиентът е без доставяне с електрическа сила, в случай че преустановяването на снабдяването с електрическа сила е с дълготрайност над 36 часа. За клиентите на ЕРП Север срокът стартира да тече след приемането от страна на електроразпределителното сдружение на съобщение от клиента за спирането.
Ако клиент остане повече от 24 часа без електрозахранване по виновност на съответното сдружение, той може да подаде до енергийното дружество сигнал или тъжба и да претендира наказателна клауза.

Могат да се подават и групови искове:
при увреждане на групови ползи на хората, да вземем за пример от едно обитаемо място, квартал и т.н.;иск за обезщетяване на вредите, породени на груповите ползи на гражданите;могат да се завеждат от представителни сдружения на потребителите.
При развалени уреди вследствие на прекратяване на електрозахранването:
в период до 5 работни дни, считано от датата на събитието, клиентът документално уведомява сдружението за породените вредиконстатиране на нанесените вреди - в период до края на идващия работен ден след приемане на сигнала, от сдружението изпращат собствен представител инспекция, за което в наличието на клиента се сформира констативен протоколима опция за непринудено споразумяване на взаимоотношенията сред клиента и сдружението във връзка на констативния протоколпри непостигане на единодушие разногласието се взема решение по правосъден ред
Омбудсманът проф. Диана Ковачева още веднъж настоя министърът на енергетиката и КЕВР да ревизират дали електроразпределителните сдружения са изпълнили своите отговорности за поддръжката на мрежата и на сервитутните зони (неокастрените дървета, които скъсаха електрическите кабели).

Именно поради немарливото отношение и несъблюдение на тези отговорности стотици хиляди хора останаха без светлина и топлота, показва Ковачева.

„ Не бива никога да се допусне електроразпределителните сдружения да се скрият зад общите си клаузи за непреодолима мощ. Те имат обвързване да си поддържат мрежите, да кастрят клоните на дърветата, тъй че да не късат кабелите, когато се натрупа сняг. Някой не си е приключил работата и не е заслужено институциите, в лицето на КЕВР и министерството на енергетиката, които би трябвало да създадат инспекция, да си трансферират топката “, е безапелационната позиция на омбудсмана.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР