Най-старото професионално учебно заведение в Община Стара Загора - Търговска

...
Най-старото професионално учебно заведение в Община Стара Загора - Търговска
Коментари Харесай

100-годишен юбилей празнува Търговската гимназия в Стара Загора

Най-старото професионално образователно заведение в Община Стара Загора - Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “ празнува 100 години от основаването си тази година.
 Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “-Стара Загора
Заради усложнената епидемиологична конюнктура в страната, породена от COVID-19, оповестената дата 6 деекмври за тържествената гала се реалокира на 11 май 2022 година - Ден на светите братя Кирил и Методий, оповестиха от учебното заведение.

Гимназията е основана в осъществяване заповед на Министерството на търговията, индустрията и труда и по самодейност на старозагорската общност, отпред с Николай Новачков, Христо Ангелов, Георги Сандев и Слави Абанозов.

На 15 септември 1921 година публично отваря порти Смесеното нисше учебно заведение за търговия и кооперативно дело, което е първото професионално образователно заведение в района на Стара Загора.

От 12 септември 1923 година учебното заведение е преименувано в Смесена комерсиална гимназия, а през 1937 година е добавено " Княз Симеон Търновски ". Години наред Търговската гимназия няма лична постройка и се обитава в частни къщи. Едва през 1939 година за потребностите на учебното заведение е отстъпена сегашната постройка, намираща се на бул. " Патриарх Евтимий ".

От 1944 година гимназията е държавна. Училището е преименувано в Стопански колеж на 13 август 1951 година, а през май 1953 година става Техникум по стопанска система. На 10 октомври 1996 година се възвръща името Търговска гимназия със заповед на учен Илчо Димитров.

Същата година тържествено са отпразнувани 75 години от откриването на учебното заведение. Гимназията е включена в българо-австрийски учебен план по програмата " Фар " - взаимна разработка на МОН - България, Министерство на Образованието - Австрия и Културконтакт - Австрия. Със съдействието на японската страна е обзаведен кабинет с съвременна компютърна техника.
 Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “-Стара Загора
На 10 март 1999 година отварят порти втори компютърен кабинет и Учебно-тренировъчна компания - кулминационна точка на години работа взаимно с просветителната стратегия " Фар ". През 2000 година учебното заведение взема името Търговска гимназия, което остава и до през днешния ден. От 16 юни 2000 година се възвръща и името " Княз Симеон Търновски " със Заповед РД - 14-90/ 30.05.2000 година на проф. Димитър Димитров.

През 2016 година Община Стара Загора стартира реализацията на план „ Реконструкция, рационализация и въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на постройката на Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “.

Той е с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване и е на стойност 1 399 972 лв..

На 7 февруари 2018 година с церемониален водосвет е открита реновираната постройка на гимназията. Цялостният ремонт и обновяването на просветителната инфраструктура обезпечават подобаващи условия за даване на качествено и модерно професионално обучение по стопанска система и ръководство.

С осъществяването на плана с изключение на модерни условия и усъвършенствано качество на просветителната среда, се покачва и привлекателността на образователното заведение, което способства за задържането на учениците в областта на професионалното обучение, като база за бъдеща конкурентна професионална реализация и като място за развиване на личността посредством възобновяване на местата за образование, спорт и отдих.
 Търговска гимназия „ Княз Симеон Търновски “-Стара Загора
Сградата на Търговската гимназия е с нараснала енергийна успеваемост, усъвършенстван е достъпът на хора с увреждания до нея, усъвършенствани са изискванията за работа на преподаватели и административно-технически личен състав.

От далечната 1921 година, през наши дни, а и в бъдеще, Търговската гимназия е създавала, възпитава и ще построява и отсега нататък неповторима учебна и обществена просвета, влияеща върху професионалната подготовка на фрагменти, които бързо и стойностно се вписват в конкурентните условия на институции, компании и организации. Учениците от гимназията
вземат участие в редица планове на национално и интернационално равнище.

По мотив на 50-годишнината на Търговска гимназия на 23 май 1972 година образователното заведение е отличено с медал „ Кирил и Методий “, I степен. По мотив на 80-годишнината на гимназията на 24 май 2001 година Търговска гимназия е удостоена с премия „ Анастасия Тошева “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР