Най-старият надпис на кирилица популяризира сред научната общност българският учен

...
Най-старият надпис на кирилица популяризира сред научната общност българският учен
Коментари Харесай

Най-старият надпис на кирилица датира българското монашество

Най-старият надпис на кирилица разпространява измежду научната общественост българският академик проф. Казимир Попконстантинов на интернационална конференция. Той е бил открит от него в Крепчанския манастир и датира гибелта на светия отец Антони. Като се базира на този надпис, историкът прави извода, че българското монашество е на цели 1100 години.

Професор Попконстантинов стартира да изследва Крепчанската обител още през 70-те години на 20 век.

В началото научната му работа стъпва на открития доста по-рано надпис на кирилица от откривателя Карел Шкорпил. Написаното споделя за умрелия в обителта свят отец Антони.
Скоро обаче Попконстантинов прави свое лично скъпо изобретение - различен кирилски надпис, който датира гибелта на светия отец. Месецът в него е октомври, а годината - 921. Това прави отец Антони от Крепча доста по-ранен духовник от Свети Иван Рилски.

Като сметнем, че той е умрял 921 години и надали е умрял на 30-40 годишна възраст, съобразявайки се със епитета " свят отец ", бихме могли да изкажем догатката, че един от ранните отшелници в североизточните тогавашни земи на Първото българско царство, е бил точно свети Антони. Светият отец Антони, изяснява проф. Казимир Попконстантинов, ВТУ " Св.св. Кирил и Методий ".

В същото време ученият твърди, че самият надпис е най-старият прочут надпис на кирилица в света.

Международната научна общественост от дълго време е утвърдила откритията му. В знак на самопризнание в тридневната научна конференция по негова самодейност вземат участие огромни имена на историческата просвета от Русия, Австрия и Гърция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР