Най-старият музикален фестивал в България, организиран от Община Варна -

...
Най-старият музикален фестивал в България, организиран от Община Варна -
Коментари Харесай

ММФ „Варненско лято“ – с наградата на публиката на Европейската фестивална асоциация

Най-старият музикален фестивал в България, проведен от Община Варна - ММФ " Варненско лято ", получи публично две влиятелни награди - приз за европейско качество на програмата и премията на публиката. На гала в Центъра за изящни изкуства Бозар в Брюксел през вчерашния ден Европейската фестивална организация огласи носителите на премиите на самодейността „ Европа за фестивалите, фестивалите за Европа “ (EFFE), подкрепена от Европейската комисия и Европейския парламент. 200 основатели и уредници на фестивали, художници, представители на града и европейски политици се събраха, с цел да почетат изкуствата и създателите, както и ролята, която фестивалите играят, с цел да им дават сцена за изява. Присъстваха представители на 24-те номинирани фестивала – лауреати, селектирани всред 705 европейски форума.

Международното жури, с ръководител сър Джонатан Милс, някогашен шеф на Международния фестивал в Единбург, избра 5 от най-актуалните европейски фестивали от общо 705, които бяха приети с етикета на EFFE 2019-2020. Публиката безапелационно избра за собствен любимец ММФ „ Варненско лято “. Призът беше получен от артистичния шеф на фестивала проф. Марио Хосен. Наградата връчи Тибор Наврачич, еврокомисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта.

Журито отличи пет фестивала с останалите награди на EFFE 2019-2020: Конрад фестивал, Краков – Полша; фестивал Делтебре Данса, Делтебре – Испания; фестивал за обичайната и международна музика Førde – Норвегия; ГоголФест - мултидисциплинарен интернационален фестивал за модерно изкуство, който се организира в разнообразни градове в Украйна, „ Добре пристигнали в The Village “, Leeuwarden – Холандия. Двама изявени фестивални мениджъри бяха отличени с награди за повсеместен принос – Фрай Лейсен, създател на фестивала Kunstenfestivaldesarts, и Дитер Кослик, някогашен шеф на Berlinale.

Facebook страницата на фестивала се извърши с поздравления, от нея артистичният шеф на форума проф. Марио Хосен разгорещено благодари на публиката: „ Много съм горделив, че съм част от страхотния екип на Община Варна! Благодаря на нашата невероятна публика, на артистите от високо равнище и на EFFE! ".

През последните четири години ММФ " Варненско лято " осъществя над 200 събития, които привлякоха в морската столица десетки хиляди фенове на качествената музика, давайки опция за разширение на туристическия сезон в града. " Европа за фестивалите, фестивалите за Европа ”( EFFE) е самодейност на Европейската асоциация на фестивалите (EFA), подкрепена от Европейската комисия и Европейския парламент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР