Най-старата централна банка в света Riksbank, централната банка на Швеция,

...
Най-старата централна банка в света Riksbank, централната банка на Швеция,
Коментари Харесай

Шведската централна банка, най-старата в света, опря до държавна помощ, за да не фалира

Най-старата централна банка в света Riksbank, централната банка на Швеция, се нуждае от  заради финансов дефицит. Банката има потребност от повече от 7 милиарда $, с цел да покрие загубите си.

Когато лихвените проценти се покачиха през 2022 година, Riksbank осъществя загуби поради  покупките на облигации, които банката преди този момент беше направила, с цел да поддържа стопанската система. В резултат на тези загуби банката сега има прекомерно малко личен капитал.

Riksbank се нуждае от финансова инжекция от съвсем 80 милиарда шведски крони (7,3 милиарда долара), с цел да възвърне личния си капитал до главно равнище, съгласно предварителните резултати от разбор на финансовото й положение, сподели нейният шеф Ерик Теден пред парламентарната комисия по финанси, съгласно изказване, представено от Bloomberg.

Съобщението за рекапитализацията на Riksbank идва в миг, когато централните банки по света видяха, че активите, насъбрани по време на интервал на ниска инфлация, губят стойност.

В началото на 2022 година Riksbank държеше облигации и съкровищни ​​бонове с номинална стойност от близо 1 трилион крони (91 милиарда долара). Банката спря покупките в края на 2022 година и стартира да продава държавни облигации през април предходната година.

В еврозоната загубите от негативна преоценка на бумаги, закупени в границите на програмата за количествени удобства, се усещат най-много от немската Бундесбанк. Централната банка на Германия освободи напълно провизиите си за риск и понижи запасите си. „ Очакваме тежестите още веднъж да са обилни за актуалната година. Те евентуално ще надвишават останалите запаси, “ съобщи президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел на конференцията, представяща годишните доклади на Бундесбанк за 2023 година

Източник: obektivno.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР