Най-спешната и работеща антикризисна мярка е държавата да направи нужните

...
Най-спешната и работеща антикризисна мярка е държавата да направи нужните
Коментари Харесай

Проблемите с чадърите са на път да съсипят летния сезон, БХРА настоява за спешна намеса на правителството

 Най-спешната и работеща антикризисна мярка е страната да направи нужните действия като притежател на плажната линия и да обезпечи безвъзмездни чадъри за почиващите, заплатили нощувка в място за настаняване и доста евтини плажни принадлежности за останалите туристи. Това е безапелационен ръководителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев.

Видно е от дейностите на ръководещите, туризмът продължава да не бъде приоритет за страната, макар че е структуроопределящ бранш за българската стопанска система и способства за близо 13 на 100 от Брутният вътрешен продукт на страната. Всички останали европейски страни осигуриха помощи за целия туристически бранш, който е измежду най-засегнатите от рецесията и целево подкрепяне за хотелиерите, които са главните вложители в туризма. В Европейски Съюз компенсираха притежателите тук-там за настаняване със 70 на 100 от оборотите им за последната година преди корона рецесията, държавните им глави, министър председатели и министри непрекъснато водеха диалози с евентуалните си пазари, уверяваха бъдещите си посетители в сигурност, търсеха способи за промоции, реклама, опазване на обичайните пазари и привличане на нови. У нас във фокуса на Министерство на туризма през последните 6-7 години главно бяха ползите на концесионерите, които в действителност играят ролята на медиатори с благословията на страната, акцентира Щерев.

В момента краткотрайните стопани на плажовете извиват ръцете на хотелиерите и упорстват те още в този момент, до 25 май да предплатят 50% от чадърите пред хотелите, които дават гратис на своите посетители, макар че сезонът е нерешителен. При това преотдават линиите, получени против такса за страната, на цени от 5 до 7 пъти по-високи от това, което заплащат за стопанисването им. И в това време цялата грижа по поддържане и разчистване на линиите остава за новите наемателите, а и самите чадъри и шезлонги са благосъстоятелност на хотелиерите. Концесионерите в най-хубавия случай обезпечават спасители и здравно обслужване и при този в действителност относително невисок разход да се осъществя марж на облага от 5-7 пъти е необяснимо.

В момента хотелиери от цялото Черноморие всеобщо обезпокоени звънят в офисите на БХРА, тъй като няма по какъв начин да предплатят 50 на 100 от сумите за чадърите, освен това на тези повишените и изцяло непоносими по отношение на обстановката, в която се намира бизнесът, цени до 25 май. Още повече че хотелиерите са най-засегнатите от рецесията, единствените в туризма, които бяха оставени без целева помощ от страната и липса на изясненост дали изобщо ще има туристи в курортите през това лято. Никой не оказа помощ на бизнеса, нито посредством мораториум върху заемите, за който БХРА упорства неколкократно, нито посредством обезпечаване на евтини заеми за оборотни средства, потребителски заеми за личния състав, целево подкрепяне по 2000 лв. на стая за покриване на настоящи оперативни и непрекъснати разноски, с цел да се приготвят хотелите са сезона и да наемат личен състав или посредством изкупуване на дялове в фирмите от страна на страната с алтернатива за назад изкупуване. Всички тези хрумвания и благоприятни условия комфортно се пропущат от ръководещите, а хотелиерите са единственият бранш в туризма останал без държавна поддръжка. Което може да се окаже съдбовно за целия бранш, тъй като няма по какъв начин да има туризъм, в случай че няма отворени качествени места за настаняване, в които гостите да отседнат. Още повече, че това е втора нулева година за някои от сътрудниците, след банкрута на Томас Кук, който завлече хотелиери с големи средства, които и до ден сегашен не са възобновени, акцентира Щерев.

От БХРА са търсили контакт със служебния министър на туризма и зам.-министъра на туризма Даниела Стоева, само че все още не са получили противоположна връзка. Притеснени сме, че очевидно към този момент е преустановен бързият и своевременен конакт сред бизнеса и министерството и не можем да се надяваме на незабавните реакции в отговор на посочените от бранша проблеми, както бе под управлението на и още веднъж се връщаме в епохата на безвремие, безучастие и нечуваемост, позната ни до болежка през 6-те години ръководство на, изясни Щерев.

Не знам какви по-важни задания имат все още, които им пречат да отговорят или да провеждат среща по тематиката от това, че летният сезон е пред неуспех, съобщи ръководителят на БХРА Щерев. Ако хотелиерите не подпишат сега контракти за наемането на плажната линия и даването на безвъзмездни чадъри на туристите, които хотелиерите и непознатите туроператори надлежно към този момент са присъединили в каталозите си, ще последват рекламации, които няма да са по никакъв начин малко, поради обстоятелството, че главното, поради което се записват за почивки в България, е плажът. А чадърите са включени в договорите и каталозите за това лято, защото през 2020 година бяха уверени на няколко пъти, че през идващите 2 години чадърите на плажа ще са безвъзмездни или цената им ще е понижена най-малко на половина. Затова и от БХРА приканват държавното управление да провежда допустимо най-бързо срещи с концесионерите и да вземе нужните незабавни решения, които да не са в ущърб на туризма.

Председателят на БХРА акцентира, че виновността за цялата обстановка е в страната, която е единствен собственик на плажовете и като подобен е решила да ги отдава на концесия, " затваряйки си очите “, че в действителност тези контракти са посреднически, а линиите след това се преотдават доста по-скъпо на вложителите в курортите. Според Щерев концесионери и хотелиери съзнателно са противопоставяни едни против други от страна на страната, макар че двете страни на този изкуствено основан спор действително имат една и съща цел – да дават качествена услуга на гостите. БХРА упорства за безвъзмездни или евтини чадъри още от март 2020 година.

Ако чадърите и шезлонгите не са част от предлаганата услуга и не са включени в туристическите пакети, няма по какъв начин летните ни курорти да са конкурентни на други дестинации като Гърция, Турция и даже Египет, в които туристите употребяват безвъзмездни принадлежности на плажа, като част от цената на ваканцията си, акцентира Щерев. Няма и друго място на света, в което линиите през деня да са плаж, а вечер да се трансформират в нощни заведения. Всъщност, не трябва да забравяме, че ваканционните туристи идват главно поради плажа, морето и слънчевото време, а не поради купона, както неотдавна ресторантьор на статуквото твърдеше, безапелационни са от БХРА.

Въпреки настояванията на БХРА през последните месеци този въпрос да се реши, страната още веднъж бездейства в ущърб на интереса на туристите, безапелационен е Щерев. 8 милиона лв., колкото получава годишно страната от отдаването на плажовете на концесионери и наематели ли коства оцеляването на туризма, който внася стотици пъти повече средства в бюджета, питат от БХРА.

Председателят на организацията акцентира, че липсва и целева политика за привличане преди всичко на българските туристи в родните курорти и дестинации. Българите са главните ни клиенти и страната би трябвало да намерения по какъв начин да ги подтиква да изберат почивка у нас. Сред разновидностите са да вземем за пример страната да изплаща назад до 25 на 100 от изхарчените средства за почивка до избрана сума на всички имунизирани българи, като тласък за имунизация. Или пък страната да заплати до 50 на 100 от цената на почивката за всички от първа линия на борбата против ковид като лекари и учители. Според мен обществото е длъжно на тези хора и би трябвало да измисли разновидности да им покаже своята признателност, изясни Щерев. Това е потвърден и изпитан механизъм, който нашите съперници употребяват, с цел да развият вътрешния си пазар.

Ако желаеме да не се основават и спомагателни проблеми в без това извънредно натегнатата конюнктура, неотложно би трябвало да се реши и другият незабавен въпрос – за оповестяване на мораториум върху заемите, с цел да може най-малко частично краткотрайно да се успокоят хотелиерите, че техните вложения са предпазени и да могат качествено да обслужат туристите, акцентира още Щерев.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР