Най-смъртоносни са първите климатични промени. През зимата най-смъртоносни са първите

...
Най-смъртоносни са първите климатични промени. През зимата най-смъртоносни са първите
Коментари Харесай

Проф. Сотир Марчев: В дните с геомагнитни бури инсултите са повече

„ Най-смъртоносни са първите климатични промени. През зимата най-смъртоносни са първите студове, а през лято – първите горещини. В края на юли сме и сме се климатизирали, т.е. смъртността от рисковите жеги към този момент ще понижава “.
Това сподели експертът по кардиология проф. Сотир Марчев.
По думите му съгласно данни на Национален статистически институт краят на лятото и началото на есента е интервалът с най-ниска смъртност.
„ Топлинен удар настава, когато се изчерпва водата в тялото ни. Хората работим с водно изстудяване като колите, само че до момента в който при колите системата е затворена, ние хората губим течността си “, изясни проф. Марчев. Колкото едно тяло е по-малко, толкоз има по-малък контейнер на вода. Поради тази причина дребните деца са по-уязвими.
„ При топлинен удар тялото би трябвало да се охлажда, а не да се лекува с парацетамол, да вземем за пример “, посъветва той.
  Първа помощ
Ако забележим човек, който е получил топлинен удар, на първо място би трябвало да се обадим на Бърза помощ.
След това би трябвало да го преместим на сянка и да не се опитваме да го вдигнем принудително от земята. Оставяме го да лежи, като го слагаме встрани, а не по тил. По този метод, в случай че стартира да повръща, да се избегне задушаване.
Хубаво е да се разхлабят облеклата му, с цел да се проветри кожата. Пръскаме го със студена вода.
  В клопката на геомагнитните стихии
„ Целогодишно има слънчеви изригвания. Те предизвикват геомагнитни стихии, които въздействат на всички физически тела, в това число и на нас “, напомни кардиологът.
Въпрос до човек е дали ги усещат повече или по-малко. Има изследване, че в дните с геомагнитни стихии инсултите са повече, в сравнение с в дните без такива.
„ Случва се младежи под 55-годишна възраст да са доста по-чувствителни към геомагнитните стихии “, уточни проф. Сотир Марчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР