Най-скъпото уиски на света беше продадено още преди години за

...
Най-скъпото уиски на света беше продадено още преди години за
Коментари Харесай

Течно злато: Бутилка уиски за 1,7 милиона евро

Най-скъпото уиски на света беше продадено още преди години за рекордната сума от 1,7 милиона евро, пише . Твърди се, че от него има не повече от 14 бутилки по целия свят.

Заслужава ли си такава инвестиция?

1,7 милиона евро: на тази астрономична сума беше оценена една бутилка малцово уиски. Когато преди четири години чукчето дефинитивно чукна в залата на огромната аукционна къща " Сотбис ", хората напряко не можеха да повярват на очите и ушите си. В този момент мнозина схванаха, че на пазара на скъпото уиски настъпват фундаментални промени.

" Течно злато "

Рекордната бутилка, продадена в " Сотбис ", не е какво да е уиски. Става дума за сингъл малц от 1926 година, създаден в шотландската дестилерия " Макалън " и отлежавал 60 години в дъбова бъчва. Твърди се, че от това уиски има не повече от 14 бутилки по целия свят - същинска необичайност, която за притежателите може да бъде и отлична инвестиция.

Малкото количество налични бутилки е единствено един от факторите, които покачват цената на уискито. " Когато самата напитка има задоволително високо качество, когато идва от дестилерия с висок престиж, тогава и цената надлежно пораства ", изяснява Маркус Вебер от немската компания Finest Whisky. " Много хора се стремят да се доберат до такива уискита, подготвени са да заплащат много пари и цените надлежно порастват. "

Кривата на цените фактически вървеше устремно нагоре. През последните 10 години вложенията в скъпо уиски отбелязваха плюс от цели 370 %. През предходната година обаче растежът се забави. Наблюдателите считат, че мнозина притежатели на скъпоценни бутилки са решили да осребрят притежаваното от тях уиски. А също така, за разлика от пазарите на други първокласни артикули като творби на изкуството, коли или часовници, пазарът на уискита е прекомерно дребен.

В момента други капиталовложения се оказват по-привлекателни - да вземем за пример акциите. Професор Андреас Хакетал, учител по финанси във Франкфурт, споделя, че в дълготраен проект акциите постоянно са по-изгодна инвестиция спрямо първокласните артикули.

Трябва да се има поради и още нещо: заплахата от имитации. Включително и заради това професорът предлага вложенията да се разпръсват по-нашироко: " Ако погледнете какво вършат същинските богаташи, ще видите, че влагат в необятен набор обекти - коли, недвижими парцели, творби на изкуството, виновност ", изяснява той.

" Уискита, които в никакъв случай няма да опитаме "

Ако решите да инвестирате в скъпо уиски, непременно би трябвало да следите рейтинга на уискитата. Специализираният търговец на уиски Маркус Вебер предизвестява още, че след огромния взрив на цените, през днешния ден пазарът се е поуспокоил. Според него е печален фактът, че уискитата са станали обект на спекулации: " За мен като познавач и за доста други ценители на уискито тази вест е колкото добра, толкоз и неприятна. Просто тъй като разбираме, че има уискита, които в никакъв случай няма да опитаме - прекомерно скъпи са. "

Самият той е подбрал бутилките в своята персонална сбирка само поради вкусовите им качества - а не като инвестиция. Просто тъй като счита някой ден да отвори всяка обособена бутилка - и да ѝ се наслаждения.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР