Най-скъпото е да не се вземат решения в тази ситуация,

...
Най-скъпото е да не се вземат решения в тази ситуация,
Коментари Харесай

За БСП новите F-16 струват много, за ДБ най-скъпото е да не вземем решение

Най-скъпото е да не се вземат решения в тази обстановка ", разяснява в коридорите на Народно събрание съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов във връзка поисканата от България оферта от Съединени американски щати за още 8 изтребителя F-16.

" Не мога да разясня цени. Президентът е водач, бил е началник на Военновъздушни сили, доста по-добре схваща от мен тази материя. Аз знам, че най-скъпото е да не се вземат решения в тази обстановка ", сподели Иванов. Той акцентира, че към момента няма нов контракт за изтребителите, само че Демократична България поддържа концепцията тези договаряния да продължат и да се търсят оптимални разновидности.

" Но не можем да си позволим да не влагаме във въоръжените сили ", безапелационен беше Христо Иванов.

За Българска социалистическа партия обаче оферираната цена от 3 милиарда лв. е прекомерно висока. Гуцанов акцентира, че преди да слагат тематиката за разискване в обединението, от левицата ще изчакат да се срещнат с всички документи. Депутатът бе безапелационен, че цената е още веднъж прекомерно висока и даде за образец страни като Румъния, Полша и Гърция, където сходна техника е била купена на по-ниски цени.

Гуцанов обаче атакува президента и служебното държавно управление, че без Народното събрание са изпратили запитването до американската страна.

" Как е допустимо служебният кабинет на Стефан Янев да прави сходни дейности - считам, че това първо би трябвало да се разиска в Народното събрание и едвам тогава да стават сходни полемики ", разяснява социалистът.

По думите на Гуцанов за Съединени американски щати това е въпрос на стопански приоритет. Ние сме тези, които би трябвало да пазиме националните си ползи. На нас ни е нужна мощна военновъздушна авиация, мощни военновъздушни сили, само че не по този метод, по който се е подходило по времето на ГЕРБ и за жал е на път още веднъж да продължи, с помощта на това, което се е случило през август, сподели националният представител.

Правителството на Съединени американски щати разгласи на 4 април, че е одобрило продажбата на осем изтребителя F-16 Block 70 на България, с цел да укрепи сигурността на страната член на НАТО на фона на войната, водена от Русия в Украйна. Основният снабдител ще е компанията " Локхийд Мартин ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР