Най-скъпата земя в Добруджа достигна нов пик - 4000 лева

...
Най-скъпата земя в Добруджа достигна нов пик - 4000 лева
Коментари Харесай

Най-скъпата земя в Добруджа достигна нов пик

Най-скъпата земя в Добруджа доближи нов пик - 4000 лв. за декар, оповестиха на Българска телеграфна агенция брокери на недвижими парцели в Добричкия район.

Има свръхинтерес към земеделската земя като най-сигурната инвестиция, пазарът е разтревожен и цените вървят нагоре, разказа обстановката Ралица Кулева, шеф на една от най-активните организации в покупко-продажбите с чернозема. По думите й, растежът за най-търсените имоти - в землището на Балчик, е с към 1000 лв. за декар спрямо предходната есен.

Брокерът добави, че наклонността на огромно търсене и малко предложение на ниви е тръгнала от началото на годината след изплащането на високите ренти и с настъпването на инфлацията. В региона на Балчик аграрни кооперации изплатиха на притежателите на земя по 170-175 лв. за декар лихва, което насърчи търсенето на пазара.

Има хора, които желаят непременно да купят чернозем като несъмнено леговище за свободните си пари, сподели Кулева. Брокерът разяснява, че в селата край Балчик - Сенокос, Соколово, Гурково, Тригорци, по-големите имоти от над 50-60 декара също са в ценовия диапазон 3800-4000 лв. за декар.

 istock istock
И в другите региони на Добруджа - в землището на Генерал Тошево и Добричката селска община, нивите се търгуват по-скъпо - до към 3500-3600 лв. за декар. Дори край Тервел, където предходната година полетата вървяха по към 2000-2200 лв. в този момент се оферират за 3000-3200 лв., сподели Кулева.

Брокери в локални офиси в Балчик на национални организации за недвижими парцели потвърдиха за наклонността на повишаване на земята. Пазарът сега е неурегулиран, за няколко месеца растежът в цените доближи 30 на 100, или с към 1000 лв. за декар, съобщи Николай Колев. Той уточни, че действителни покупко-продажби в региона се подписват при 3800 лв. за декар.

Брокерът счита, че новият тренд е тръгнал след изплащането на втората част от високите ренти за плодородната  2021 година, само че и заради инфлацията, променените условия за депозитите в банките и страха на хората от прекосяване към еврото. Прогнозата му е, че на пазара на земеделска земя ще настъпи утешение, тъй като цените имат лимит, само че старите равнища - отпреди повишаването, няма да се върнат.

 istock istock
Радка Николова, която познава пазарната обстановка по Северното Черноморие, също показва, че съгласно категорията и размера на парцелите декар земя край Балчик върви сред 3000-4000 лв.. Според нея има интерес и към селските къщи, които покрай морския град се продават сред 50 000-100 000 лв., само че край Каварна могат да се намерят и за 10 000-30 000 лв..

Земеделската земя в Добричка област нарастна приблизително с 500 лв. за декар спрямо предходната есен и покупко-продажби за 4000 лева са по-скоро единични, съобщи пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Регионалното съдружие за недвижими парцели Павлина Тодорова. Тя показва, че могат да се намерят полета и под 3000 лв. в землищата на Тервел и Крушари.

Председателят на браншовата организация изяснява повишения интерес на купувачите с високата рентабилност на земята при добра годишна продукция, с това че рентите не се таксуват с налози, само че предизвестява, че земеделието е подвластно на климата и, в случай че случи суша, каквато Добруджа претърпя преди две години, пазарната обстановка се трансформира. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР