Най-широко разпространената традиция, свързана с българския фолклор, е носенето на

...
Най-широко разпространената традиция, свързана с българския фолклор, е носенето на
Коментари Харесай

Сезонът на щъркелите: Какви поверия носят дългокраките птици за българите

Най-широко публикуваната традиция, обвързвана с българския фолклор, е носенето на мартеницата при започване на пролетта. Сваля се чак тогава, когато се види първият щъркел, като незабавно се закачва на разцъфнало или зелено дръвче или се поставя под камък.

Причината за това съгласно националните поверия е, че птицата е предвестител на пролетта и демонстрира края на студените и началото на топлите дни през новата година.
Според друго вярване прелетните птици, какъвто е и белият щъркел, са знак на плодородието. Мартеницата би трябвало да се носи от млади дами, на които им следва раждане.

Българските поверия, свързани с белия щъркел, се виждат в описа „ Нане Стоичковата върба “ на Елин Пелин. Докато двойките живеят необезпокоявани върху върбата в двора на Нане Стоичко, то и в дома му царува успокоение. Когато героят отсича дървото, което е и дом на птиците, то и в човешкия дом идва проклятието.

В България легендата за носенето на бебетата от щъркела е непозната. Плодородието е било свързвано с други типове животни, само че не и с птицата. Още повече бебетата при младите двойки са се раждали през лятото или есента, разследване на сезона, през който са се правели сватбите.

Единствената връзка с това вярване, е че в някои елементи на България щъркелите идват на Благовещение (25 март). Оттук може да се направи и връзка с богатствата новина за зачеването на Исус Христос, която получила Мария, с бременността и раждането.

Според вярване, в случай че човек види първия за годината щъркел в полет, то всичко през актуалната година ще му върви добре (сякаш „ хвърчи “). Ако щъркелът е кацнал, то и виделият го ще е приспивен и ленив през идното лято.

Ето за какво пожеланието на хората било „ Щъркел хвърчи – и аз да летя “. Щом децата видят щъркел, би трябвало да подскачат на един крайник, имитирайки дългокраката птица и да изричат заклинания за здраве. Може и да хвърлят своята мартеница нагоре и да викат „ На ти на тебе мартеница, а дай на мене здраве “.

България е страната в Европа с най-големи концентрации на бели щъркели. По време на всеобщия есенен прелет, нормално сред 10 август и 30 септември, над страната ни (основно над Бургаския залив) годишно прелитат по към 135 000 бели щъркели, групирани приблизително в 235 ята.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР