Най-сериозният и силен политически фактор в България е политическата конюнктура.

...
Най-сериозният и силен политически фактор в България е политическата конюнктура.
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Най-силният и сериозен фактор у нас е политическата конюнктура

Най-сериозният и мощен политически фактор в България е политическата обстановка. Реагира се ден за ден и никакъв дълготраен проект не можем да забележим, или целенасочени дейности от която и да е от страните - дали от ръководещите, опозицията или президента. Това мнение изрази в предаването " 12+3 " социологът от " Тренд " Димитър Ганев .

Към сюжета ГЕРБ-БСП се добави и президентът Радев, който очевидно подлага на критика ръководещите, означи Ганев:

Рискът за Радев в тази обстановка е когато критикуваш ясно единия лагер и когато има мощно опълчване сред ръководещи и съпротива, да те припознаят и привидят като част от едната страна – неща, от които президентската институция би трябвало да бяга, от сходно стигматизиране.

 Юрий Асланов Чисто конюнктурно на този стадий и двете партии извличат позитиви от опълчването си, само че част от напреженията и споровете сред институциите имат аргументи, които се коренят в персоналните характери, счита социологът Юрий Асланов от организация " Афис ":

Румен Радев е артикул на протестен, углавен избор. Той в някаква степен образува държанието си възоснова и на това събитие, предполагайки, че упованията на огромна част от подкрепилите го на президентските избори са точно сходни. Особено съпоставен с държанието на своя предходник, може би търси някаква отлика и в този смисъл.

В коментар по вътрешнокоалиционните напрежения Асланов посочи, че те сами по себе си не могат да слагат под риск съществуването на обединението:

До края на Българското европредседателство нещата ще се движат посредством притискане на зъби и усмиряване на нервите. Ако има нещо, което ще се случва, то ще е след този интервал.

Формирането на този двуполюсен модел към президентските избори през 2016 отстрани политическите съперници на Българска социалистическа партия в лявото пространство, а поради вътрешни спорове в синьото пространство дребните десни партии също са се маргинализирали, регистрира още Димитър Ганев:

Цветът се почисти. България стана разграничена на две: ГЕРБ и Българска социалистическа партия. И до момента в който има мощно Българска социалистическа партия, ГЕРБ ще бъдат консолидирани. Някаква част от хората привидяха в ГЕРБ спирачка против връщането на Българска социалистическа партия във властта. /.../ И двете партии виждат, че техният политически интерес е отлично изпълнен в това опълчване.

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР