Най-сериозната инфлация от десетилетия насам, наред с въздействието от войната

...
Най-сериозната инфлация от десетилетия насам, наред с въздействието от войната
Коментари Харесай

Европейските компании, които обявиха, че съкращават работни места през последните шест месеца

Най-сериозната инфлация от десетилетия насам, наред с въздействието от войната в Украйна принудиха фирмите в цяла Европа да редуцират или замразяват наемането на личен състав. През последните месеци редица компании в международен мащаб оповестиха съкращения на работните места. Особено сензитивно беше това е софтуерният бранш, откакто огромни колоси като Гугъл, Microsort, Meta и други оповестиха огромни съкращения. За Гугъл да вземем за пример те ще костват 700 милиона $. Редица европейски компании обявиха съкращения на хиляди работни места в края на предходната година. Ето лист комапниите по браншове, формиран от Reuters. 

Ето някои от фирмите, които оповестиха съкращения от юни до момента:

Автомобилен бранш

Volkswagen разгласи, че отваря нов раздел. Германският авто производител разгласи още през октомври, че има намерение да редуцира 2000 работни места в проблематичното си софтуерно звено Cariad. Това е верига за произвеждане на компютърни приложения, учредена през 2019 година под шапката на немският производител на коли.

Michelin - френската компания производител на гуми съобщи през ноември, че ще приключи активността си в своите фабрики в Карлсруе, Трир и Хомбург в Германия до края на 2025 година, което ще й коства изтриване на 1 532 работни места.

Stellantis -  корпорацията за произвеждане на коли, формирана през 2021 година след обединение на италианско-американския авто производител Fiat Chrysler Automobiles и френската компания Groupe PSA възнамерява да затвори завода си за механични скоростни кутии в Австрия, което ще засегне 300 работни места.

Continental - немската компания снабдител на автомобилни елементи съобщи в края на предходната година, че ще редуцира хиляди работни места в своите автомобилни поделение по целия свят.

Autoliv - Шведският производител на въздушни възглавници и защитни колани съобщи още през юни, че възнамерява да редуцира към 8000 работни места. На 30 октомври компанията реши да уволни 320 чиновници във Франция като част от проекта си.

Johnson Matthey - английският производител на автокатализатори също разгласи, през ноември, че ще редуцира към 600 работни места.

Търговия на дребно, хранителни артикули

Carrefour - френският търговец на дребно съобщи през юни, че може да редуцира до 979 работни места във Франция.

InBev - белгийската пивоварна ще уволни стотици чиновници - корпоративен личен състав в Съединени американски щати, съгласно известия в CNN.

Electrolux - шведският производител на домашен уреди съобщи още през октомври, че ще редуцира 3000 работни места, на фона на ограничения за увеличение на намаляването на разноските.

Haleon - английската компания и производителят на паста за зъби Sensodyne желае да редуцира стотици работни места във Англия и по света, съгласно известия на Guardian. Колко и по кое време не е известно.

Husqvarna -шведският производител на градинско съоръжение и принадлежности ще редуцира към 300 позиции. Това допълнение към проекта за редуциране на 1000 работни места, разгласен през октомври 2022 година

Индустриален бранш

Alstom - френският производител на влакове разгласи, че има за цел да редуцира към 1 500 чиновници, като част от постигането на " средносрочните си цели ".

Tata Steel - поделение на индийския производител на стомана съобщи в Нидерландия съобщи, че ще редуцира към 800 работни места в своя цех IJmuiden, с цел да усили рентабилността.

Телекомуникационен бранш

IG Group - английската платформа за онлайн търговия в края на октомври, че ще редуцира 10% от личния състав си като част от ограниченията за икономисване на разноски.

Nokia отваря нов раздел: финландската телекомуникационна група заяви на също през октомври, че ще редуцира до 14 000 работни места като част от нов проект за икономисване на разноски.

Telefonica - телекомуникационният оператор прави преструктуриране и ще редуцира към 5100 работни места в Испания до 2026 година, сподели представител на профсъюза на 4 декември.

Vodafone - телекомуникационната група на 15 юни се споразумя със синдикатите за над 1003 съкращения на работни места в Италия и 11 000 работни места в международен мащаб за три години.

Европейски компании в други браншове

Maersk - датската корабна компания съобщи през ноември, че ще редуцира 10 000 работни места, поради по-ниските цени за товари и слабото търсене. Секторът претърпява същински взрив предните години, като цените на товарите доближиха върхове.

Barclays - банката излага 900 работни места в английския си бизнес на риск от редуциране, сподели синдикатът на чиновниците Unite на 28 ноември.

BNP Paribas Bank - банката разгласи на 16 октомври, че ще редуцира до 900 души в интервала 2024-2026 година

Deutsche Bank - немската банка изготвя проекти за редуциране на 10% от своите 17 000 немски sluviteli през идващите няколко години, съгласно осведомени с проектите на банката.

Metro Bank - английският заемодател разгласи в края на годината, че възнамерява да редуцира 20% от личния състав си като част от акцията за понижаване на разноските.

Neste - финландската рафинерия за нефт и производител на биогорива съобщи, че възнамерява да освободи 400 работни места в международен мащаб, с цел да се приготви за възходяща конкуренция във възобновимите горива.

Rolls-Royce - английският производител на самолетни мотори разгласи през октомври, че ще редуцира до 2 500 работни места, на фона на проекти на изпълнителния им шеф, който се стреми да построи по-ефективен бизнес.

UBS - най-голямата швейцарска банка съобщи на 31 август, че ще редуцира 3000 работни места в Швейцария след придобиването на Credit Suisse.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР