Най-романтичното пътуване - така може да се определи изминаванането на

...
Най-романтичното пътуване - така може да се определи изминаванането на
Коментари Харесай

Любопитно: Колко са минералните бани по пътя на Родопската теснолинейка

Най-романтичното пътешестване - по този начин може да се дефинира изминаванането на дистанцията от Септември до Добринище с Родопската теснолинейка. Тя е единствената настояща теснопътна железопътна линия в България с дължина 127 километра. По трасето се намира и най-високата гара у нас - Аврамово, 1267 метра.

Пътят сред двете крайни гари се преодолява за към 5 часа, само че е повече от атрактивно прекарване поради прелестните гледки към планините. Влакчето води пасажерите в различен свят. Китни гари посрещат и изпращат дребната комбинация, която е единствената запазила откритите мостчета за прекосяване от един в различен вагон. 

За различен забавен факт, за който малко хора се сещат, оповестяват в страницата на Родопската теснолинейка:

Знаете ли какъв брой са минералните води по пътя на теснолинейката? Може би няма в света друга жп линия, свързваща толкоз доста топли минерални извори... вижте!

Още на 10-тия километър от линията се намират Варварските минерални извори, които са втори по жега в страната. Там има настояща минерална баня с вани и СПА хотел. Най-близката спирка е Марко Николов - на няколко стотин метра от тях.

Велинград е втората и най-известна точка с минерални води, неслучайно носи купата СПА столица на Балканите! В града има и хотели, и публични бани, и басейни, които работят през цялата година.

Другата по-малко известна минерална гара по пътя на влакчето е Якоруда - там, до жп спирка Якорудска минерална баня, се намират локалните извори, чиято вода влиза в общинския плаж, минералната баня и прилежащия им СПА хотел. Водата е едва минерализирана, приятна на температура. Спирката на влака се обслужва от всички влакове, а трите обекта са на 300 м от нея.

Още една локация, за която е малко известно, че е налична с теснолинейката, е разложкото село Елешница. В земите му също бликат минерални води, ориентирани към страховит плаж. Теснолинейката стопира на 6 км от селото - на спирка Ген. Ковачев, откъдето има път до селото. А отивайки към селото, по пътя има и още 1 минерално местенце, сгушено в гората, с панорама към река Места, желано от мнозина за усамотение и релакс, макар по-лошите условия.

Следващата известна СПА дестинация е село Баня в Община Разлог. Много постоянно гости на това курортно селце слизат на Банско, с цел да посетят Баня,  незнаейки, че теснолинейката обслужва селото и то си има спирка, носеща името Гулийна баня и обслужвана от всички влакове по линията.

Последната минерална точка е крайната гара Добринище със своите хотели, плаж, който работи целогодишно и минерална баня.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР