Най-рисково, включително и по празниците, е пазаруването от търговци, които

...
Най-рисково, включително и по празниците, е пазаруването от търговци, които
Коментари Харесай

Внимавайте с новопоявилите се интернет търговци за празничното пазаруване!

Най-рисково, в това число и по празниците, е извършването на покупки от търговци, които се появяват за малко в интернет пространството, предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bulgaria ON AIR.
"От края на ноември до Нова година е най-активният интервал на извършване на покупки и рисковете за потребителите са по-големи. Има възвишеност, еуфория и по-лесно могат да бъдат излъгани от недобросъвестни търговци. Потребителите да бъдат подозрителни в положителния смисъл на думата, изключително когато виждат нови онлайн магазини. По никакъв метод не желая да кажа, че не би трябвало да пораждат такива. Но обръщаме внимание, че е елементарно и бързо да ревизирате, в случай че се съмнявате, че може да има проблем ", сподели Маргаритов и предложи потребителите да имат поради отзивите на други клиенти, само че да не им се доверяват категорично.

В "България заран " той уточни, че с идни законодателни промени на европейско равнище скоро КЗП ще има опция да смъква наличие от електронни магазини на неточни търговци. "Това са нови постановки, залегнали в Регламент, утвърден преди две седмици от Европейския парламент. Предстои да бъде имплементиран в националните законодателства на държавите-членки в идващите най-вече две години ", изясни ръководителят. Маргаритов добави, че когато тези промени са факт, КЗП ще има опция при определяне на административно нарушаване или нелоялна комерсиална процедура да блокира наличието до премахване на несъответствията. На този стадий това този резултат се реализира във взаимоотношение с ГДБОП.

"Въпреки обичайния песимизъм на българина, че пониженията не са действителни, че някой употребява момента, с цел да продаде залежала стока или насочи нереална оферта, се оказа, че много хора се втурнаха да пазарят по време на "Черния петък. Видяхме огромните опашки пред комерсиалните центрове, виждаме и статистиката на онлайн магазините, която демонстрира доста активизиране на потребителите в тъкмо този миг ", разяснява Маргаритов и добави, че осъществените над 200 инспекции по отношение на акцията при към 30 случая са открити нарушавания.

Маргаритов изрази наблюденията си, българският консуматор от ден на ден се интересува и става все по-взискателен и към себе си, и към търговците. "Покрай "Черния петък " в обществените мрежи имаше мнения по какъв начин хората наблюдават динамичността на цените в избран интервал от време и все по-трудно биха могли да бъдат излъгани с нещо, което е увеличено през вчерашния ден и е понижено през днешния ден ", уточни той.

Председателят на КЗП удостовери, че текат засилени инспекции в туристическите обекти в зимните курорти. С рухването на снега взаимно с Държавната организация по метрологичен и механически контрол ще бъдат тествани осведомителната обезпеченост на ски пистите и техническата редовност на оборудванията.

 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР