Най-разпространените в търговската мрежа козунаци са направени без мляко и

...
Най-разпространените в търговската мрежа козунаци са направени без мляко и
Коментари Харесай

Козунаците – без мляко и с Е-та

Най-разпространените в комерсиалната мрежа козунаци са направени без мляко и изобилстват от Е-та. Положителното е, че в тях не са открити синтетични багрила, както преди години.

Това демонстрира изследване на Асоциация " Активни консуматори ". Изводите са направени въз основата на информацията на етикетите на козунаците. В лаборатория е изследвано наличието на синтетични багрила. В изследването са включени 16 марки козунаци. Закупени са от разнообразни търговски вериги и от Женския пазар в София.

Според обичайна рецепта козунаците се вършат с няколко обичайни и евтини съставки – брашно, прясно мляко, яйца, олио или мехлем, квас, захар. В 11 от 16-те оценени козунака обаче мляко няма. Един производител е икономисал с изключение на от мляко и от яйца или яйчения меланж и ги е заместил с изкуствени добавки и химикали, настояват от " Активни консуматори ".

" Пестенето от типичен съставки води до прибавяне в козунаците на съвременни, индустриално създадени първични материали. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – сред 1 и 3 за всеки артикул. Това са изсъхнал глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова лой ", настояват от " Активни консуматори ".

Според тях се употребява и по-нискокачествено брашно, което се усъвършенства с глутен и ензими. Добавя се и суроватка. " Това е заменяне на млякото с един всъщност отпадъчен артикул, притежаващ свойства доста разнообразни от оригинала. Рецептите забъркани със заместителите разрешават да се понижи себестойността на продукта, несъмнено за сметка на качеството ", споделят от " Активни консуматори ".

Според тях нискокачествените първични материали и заместители водят до потреблението в индустриалните предписания на голям брой софтуерни добавки. Такива са разказани на етикетите на всички изследвани козунаци. Средно във всеки артикул има по 6 добавени Е-та. Те са най-вече емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други.

Преди 6 години " Активни консуматори " откриха, че в някои козунаци се поставя жълтата багра татразин (Е102). Тестовете за тази съставна част в този момент са негативни. При 10 от 16-те марки е вложен естествения оцветител каротин.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР