Най-рано на 15 октомври ще стане ясно колко от липсващите

...
Най-рано на 15 октомври ще стане ясно колко от липсващите
Коментари Харесай

Преди 15 септември министър Вълчев отговори на въпроси на По света и у нас“

Най-рано на 15 октомври ще стане ясно какъв брой от изчезналите от просветителната ни система 206 хиляди възпитаници са в чужбина, какъв брой от тях са открити в страната и какъв брой ще влязат още веднъж в учебно заведение, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в утринния блок на Българска национална телевизия. В момента екипи не престават да обхождат обитаемоте места и домовете. Учителите ще получат покачването на заплатите си със задна дата през октомври. То е 15% за всички, само че се чака повече пари да получат учители, участващи в екипи по разкриване на отпаднали възпитаници.

Обобщение на отговорите на министър Вълчев направи Елиана Димитрова.

Новата образователна година започва с 206 хиляди изчезнали деца, които са в наложителна учебна възраст. Между 1 и 15 септември над 1 000 специфични екипа от представители на общините, обществените служби, министерствата на образованието и опазването на здравето трябваше да ги открият и върнат в учебно заведение.

Въпрос към министъра - какъв брой от тези деца са в чужбина, какъв брой деца бяха открити и какъв брой ще влязат в учебно заведение?
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Най-рано на 15 октомври ще имаме информация. В момента тече обхождането, екипите са в цялата страна, на територията на всички общини, посещават домовете, една огромна част от децата не са в България, се натъкват, че не са в България, други пък са записани.
От 1 млн. деца и възпитаници, сподели още министърът, 14% са прибързано отпаднали, известно е какъв брой българчета са в чужбина, само че не и от тези 206 хиляди изчезнали деца. Причината - част от тях са излезли в чужбина, без да се регистрирани от гранична полиция.

Във всички учебни заведения ли дойдоха новите учебници за втори и шести клас и в какъв брой те ще се забавят след първия образователен ден? Освен това - на пазара ли са всички нови учебници за осми клас?

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Само два учебника по британски език на две по-малки издателства ще се забавят до 18,19, 20 поради това, че 15 септември е на следващия ден, това ще е вторият, третият ден образователен ден. Те ще бъдат доставени, тъй че може кажем, че ще има учебници за всички.
Колкото до черно-белите учебници, такива ще бъдат одобрявани, само че министерството не поддържа в един клас да има и цветни, и черно-бели учебници, с цел да не се разделят обществено децата, сподели министърът. Учителите ще могат да изберат да преподават или по пъстър, или по черно-бял учебник. Липсващите сега в системата учители са към 1000 - най-много по математика и физика, сподели още министърът.
 Всички учители ще получат покачването на заплатите си, даде обещание министър Вълчев Всички учители ще получат покачването на заплатите си, даде обещание министър Вълчев
В навечерието на първия образователен ден всички учебници са подготвени като се изключи два учебника по британски език, които ще бъдат в учебните заведения доникъде на...

Какво се случва с измененията в Наредба 10 за приема на първокласници - разискването завърши на 28 август. След огромните проблеми тази година със заменени в последния миг адреси на родители, ще станат ли местоживеенето и уседналостта съществени правила при приема на първокласници?
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Наредба 10 ще я подпиша евентуално през днешния ден. Имаше доста полемики. Който и един аршин да вземем, с цел да класираме едни деца, когато има повече искащи, всеки един е спорен, може би най-безспорният аршин е непосредственост.
Учителите стартират образователната година с нараснали от 1 септември с 15% заплати, като по този начин се чака заплатата да им да стане по-висока от междинната за страната. Кога обаче ще получат действително това нарастване и ще останат ли и този път учители без покачване на заплатите?

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката : Част от средствата са предоставени към този момент на общините. Сега подписахме групов трудов контракт, през вчерашния ден безусловно, уповавам се учебните заведения ще съумеят още този месец да подпишат анекси към трудовите контракти, може би в общия случай ще бъде идващия месец със задна дата.
През октомври всички учители ще получат по 15% нарастване, сподели министърът. Отделени са и повече пари и за учителите, които работят в екипите за обсег на възпитаници и тези, които образоват на български език деца, които не го владеят добре. И най-после ще има едно новооткрито учебно заведение тази година - то ще е в Плевен.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР